Jelenlegi hely

Vukovári Magyar Folklór Est

/ Mandácskó Eszter /
mandacsko.eszter képe
Szeptember 18-án, este hét órakor kezdődött a Vukovári Horvát Színházban a 8. Magyar Folklór Est. Az esemény meghívottjai között köszönthettük Pirityiné Szabó Juditot, a Magyar Nemzetpolitikai Államtitkárság Kapcsolattartási Főosztályának vezetőjét, Jankovics Róbertet, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének ügyvezető elnökét és Vukovár város Polgármesteri Hivatalának képviselőjét. A köszöntő beszédek megtartása után az estet a Vukovári Őszirózsa Asszonykórus nyitotta meg, majd színpadra léptek a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Táncegyüttes, a Várdaróci Hagyományőrző Egyesület, a Csúzai „Csárdás” Ifjúsági Tánccsoport tagjai és végül az est egyik fénypontjaként a pécsi Mecsek Táncegyüttes szólistái. Az esemény egy közös vacsora elfogyasztásával zárult.
magyar estmagyar estmagyar est

Először Jakumetović Rozália fejezte ki örömét és háláját a megjelenteknek, illetve a kedves vendégeknek. Köszönetet mondott az Államtitkárságnak, a HMDK-nak és a vukovári Polgármesteri Hivatalnak is a felbecsülhetetlen támogatásért, hiszen ezen intézmények nélkül az egyesület nem gyarapodna. A vukovári magyarok vezetője után Pirityiné Szabó Judit, majd Jankovics Róbert is üdvözölte a résztvevőket és a meghívottakat.

A sorban elsőként a Vukovári Őszirózsa Asszonykórus léphetett fel a színpadra. Magyar hagyományokkal rendelkező kelet-szlavóniai és szerémségi dalcsokorral lepték meg a nézőket.

Vukovári Őszirózsa Asszonykórus

Utánuk következett a Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Táncegyüttes produkciója, először Somogyi táncokat, majd Csárdást mutattak be. Egy kis érdekességként elmondható az együttesről, hogy négy éve alakult a HMDK keretein belül, a néptánc iránti szeretet hozta őket össze, valamint a cél, hogy őrizzék hagyományaikat és szokásaikat. Két éve csatlakoztak a legények a "kisasszonyokhoz", így egyes koreográfiákat vegyes formációban táncolnak. Megalakulásuk óta eltelt rövid idő alatt immáron a 7. koreográfiájukat tanulják, felléptek Vajdaságban Bezdánban, Magyarországon és Horvátországban is. A tánccsoport immáron 18 tagot számlál.

Kiskőszegi Kisasszonyok és Legények Táncegyüttes

A kiskőszegi csoport után a Várdaróci Hagyományőrző Egyesület lépett színpadra. Az egyesület egy éve alakult, azóta számos fellépésük volt már.

A következő produkciót a Csúzai „Csárdás” Ifjúsági Tánccsoport nyújtotta, Mezőségi táncokat láthattunk tőlük. A csoport 1999-ben alakult azzal a szándékkal, hogy a baranyai népi hagyományokat felújítsák, amelyek már szinte kihalóban voltak. Nagy lendülettel és odaadással dolgoztak, hogy a hagyományőrzés ápolása mellett a Kárpát-medencei magyarság gazdag néptánc kultúrájából is ízelítőt adjanak a hazai közönségnek. Tíz éves munkájuk során 16 koreográfiát sajátítottak el.

Csúzai „Csárdás” Ifjúsági Tánccsoport

Végül, a vukovári magyarok meghívásának eleget téve, a Horvát Színház színpadán a pécsi Mecsek Táncegyüttes szólistái is megjelentek, tőlük Kalotaszegi táncokat láthattunk. A táncegyüttesről érdemes megemlíteni, hogy 1955 óta működik Pécs városában. Az eltelt számos évtized alatt a csoport bebizonyította elkötelezettségét a magyar kulturális örökség megőrzése és közvetítése terén. A Mecsek immáron tíz alkalommal szerzett "Kiváló Együttes" és "Arany" minősítést a Kárpát-medence tánc- és zenefolklórjának magas színvonalú, korszerű színpadra állításáért. Emellett több, mint 40 díjat nyert el magyar szakmai fesztiválokon. Azonban a táncosok nem csak Magyarországot képviselték méltó módon, hanem 70 külföldi vendégszereplésük során Európa számos országában, Közel- és Távol-Keleten, valamint Észak-Amerikában is bemutatták műsorukat.

Vukovár városban és környékén élő magyarok, táncosok számára fantasztikus élményt jelentett a hagyományos kalotaszegi ruhák és e virtuóz tánc kombinációjának bemutatása.

Mecsek Táncegyüttes szólistái

Az est lezárásaképpen a programszervező vukovári magyarok vezetője köszönetet mondott minden kedves megjelentnek, vendégnek és résztvevőnek, hogy a helyi viszontagságok és olykor átláthatatlan körülmények ellenére eljöttek és szebbé, teljesebbé tették mindünk számára az estét. Köszönjük!