Jelenlegi hely

Vukovár ostromára emlékeztünk

Több száz magyar is védte a várost az 1991-es horvát honvédő háború alatt

/ Bódi Viktória /
bodi.viktoria2022 képe
Az augusztustól november végéig tartó időszak minden évben nagyon mozgalmas a kelet-horvátországi kisváros, Vukovár életében, szinte hetente van egy-egy megemlékezés és koszorúzás, az emberek lelke pedig még mindig tele van az 1991-es honvédő háború nyomasztó emlékeivel, melyek ilyenkor óhatatlanul újra felszínre kerülnek.
Vukovár ostromára emlékeztünkVukovár ostromára emlékeztünkDr. Demcsák Csaba nagykövet úr koszorút helyez el Ivan Penava, Vukovár polgármestere és a Vukovári Magyarok Egyesülete koszorút helyez el

Vukovár, a többnemzetiségű Duna-parti város stratégiai szerepet töltött be az évekig elhúzódó, több ezer ember életét követelő és tízezrek meneküléséhez vezető szerb-horvát háborúban.

1997-98-ban kezdtek visszaköltözni a városba az elűzött horvátok, velük együtt a kevés kis magyarság is. A menekülő éveket legtöbben rokonoknál töltötték, sokan Zágrábban, néhányan Magyarországon, közülük nagyon sokan nem is tértek vissza a városba. A békés reintegráció részeként a horvát állam ekkor kezdett új házakat építeni a régiek helyére, valamint nemzetközi támogatásokkal ösztönözték a lakosság visszatérését. Vukovár városképében még ma is sok seb van, szétlőtt épületek, elvadult telkek, félbehagyott házak – mint, ahogy a visszatérő emberek szívében: a sebek, ha durván is, de begyógyultak.

  

A békés reintegráció (1997) óta a városba visszatért a megszokott rend, de a vukováriak életében november a város elestére való emlékezés hónapja, és egyúttal a nemzeti büszkeségé is. November 16-18. között tisztelgünk a város hős védői előtt, akik a szerb túlerővel szembe szállva életük árán védték meg városukat, és országukat. November 18-a, Vukovár elestének napja nemzeti ünnep és szabadnap Horvátországban, ezen a napon több ezren zarándokolnak ide a megemlékezésekre. 

 

A Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége és a Vukovári Magyarok Egyesülete az idei évben is megemlékezést tartott a város mintegy 5000 áldozattal járó 1991-es 87 napos ostromáról, melyben legalább 52 magyar is életét vesztette a horvátok oldalán. A Vukovári Magyarok Egyesülete minden évben november 16-án emlékezik meg az elesett magyar áldozatokról a helyi emléktemetőben. Jakumetovics Rozália elnökasszony és jómagam felolvastuk a magyar áldozatok neveit, majd ezt követően emlékkoszorúkat helyeztek el a jelenlévők. Az ország minden részéből érkező magyar közösségek képviselői az ovčarai kivégzőhelyen is lerótták tiszteletüket, az utolsó napon a városi kórházból oda elhurcolt és meggyilkolt 267 ember emléke előtt.