Jelenlegi hely

A X. Dályhegyi Virágfesztivál vendégei voltak a daruvári és piszanicai magyarok

/ Tóth Rebeka /
toth.rebeka képe
Dályhegy egy apró magyar település, kelet-szlavóniában található. A Virágfesztivál egyik főszervezője a 2000-ben újjáalakult Petőfi Sándor Magyar Kultúregyesület elnöke, Hugyik Imre. A virágfesztivált a virágtermesztéssel foglalkozó Loboda család javaslatára rendezték meg először. Azóta az Eszék-Baranya megye Bor- és Turisztikai Napok rendezvénysorozatának szerves részévé vált, kirakodóvásárral, kultúrműsorokkal és természetesen magyar ételekkel várják a látogatókat.
Daruvári Magyarok Közössége, DályDályhegyi VirágfesztiválErdőd, a világ legnagyobb hordójaA daruvári és piszanicai magyarok

Idén a fellépők között helyet kapott a nyugat-szlavóniai Daruvári Magyarok Közössége és a Piszanicai Magyarok Közössége. Délelőtt a gyermekeké volt a színpad, a délutáni órákban pedig a magyar egyesületek felnőtt szekciói szórakoztatták a közönséget. Csodaszép virágok, finom lángos, meleg napsütés, hideg sör és színvonalas kultúrműsor tette maradandó élménnyé a virágfesztivált minden látogató számára.

A daruvári és piszanicai magyarok a fellépés előtt megismerkedtek a környékkel is. Ellátogattak Ilokra, ahol a Szent Kapisztrán templomban fogadta őket az iloki pap és röviden bemutatta a város történetét, jelenlegi helyzetét. Ezután Erdőd (Erdut) következett, ahol az 1900-as évek elejéig horvát, szerb, magyar és német lakosság élt. A honvédő háborúban nagy veszteségeket szenvedett, de 1995. november 12-én itt írták alá a háborút lezáró ún. erdődi egyezményt. A kirándulók az erdődi borászatban megtekinthették a világ legnagyobb boroshordóját, amelyben tárolnak is bort. A 150 éves tölgyfahordó 75 ezer liter térfogatú.