Jelenlegi hely

XIII. Zsil-völgyi Kulturális Magyar Napok

/ Szedlák Katalin /
szedlak.katalin képe
„Csodákat nem tudunk művelni, de tudunk dolgozni, és ebben mindig számíthatnak ránk”

„Csodákat nem tudunk művelni, de tudunk dolgozni, és ebben mindig számíthatnak ránk”– hangsúlyozta Kelemen Hunor az immár XIII. alkalommal megrendezésre kerülő Zsil-völgyi Magyar Kulturális Napok nevű rendezvénysorozatán.

A megnyitó a lupényi szakszervezeti házban kezdődött, ahol Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, Winkler Gyula, EP képviselő és Zákonyi Botond, Magyarország bukaresti nagykövete megtisztelték a magyar közösséget jelenlétükkel.

Az egy hétig tartó Magyar Napokat lakossági fórummal kezdték Lupényban, ahol Benedekfi Dávid, a lupényi RMDSZ elnöke, a rendezvénysorozat főszervezője köszöntötte az egybegyűlteket, majd Winkler Gyula így szólt: „Megmutatja azt is, hogy vagyunk, igényünk van anyanyelvű oktatásra, fiataljaink támogatására, és azt is, hogy az egyház és helyi szervezet együtt tud dolgozni. Vendégeink jelenléte is bizonyíték arra, hogy a jelentős közösségi élet és jövőépítő szándék látszik Kolozsváron és Budapesten.”

Zákonyi Botond nagykövet megtisztelőnek érezte, hogy első magyar nagykövetként járhat a Zsil-völgyében és ismerheti meg a helyi közösséget. A nagykövet úr szerint az eddigi legnehezebb negyedszázadát élte át a Zsil-völgye a nehézipar leépülése révén. Szavai szerint: „Ezért is fontos, hogy Budapest figyelme kiterjedjen erre a régióra, a dél-erdélyi magyarságra is. Magyarország – mármint a budapesti politikum, az üzleti szféra vagy a turistaként érkező egyszerű lakosok – felfedezte már Aradot, Nagyváradot, Kolozsvárt, vagy a Székelyföldet, immár itt az ideje, hogy a dél-erdélyi szórványt is felfedezze, ezt a lassan ugyan, de mégis épülő autópálya is elősegíti.”

 A lupényi megnyitót követően Petrozsényban folytatták tovább a rendezvénysorozatot, ahol tárlatmegnyitóval, Megújuló örökségünk: értékmentés a Kárpát-medencében című kiállításon vettek részt a városháza dísztermében az érdeklődők, majd a római katolikus templomban folytatódott, ahol a marosvásárhelyi Mustármag együttes Márton Áron püspökről szóló rockoperával lépett fel a lelkes közönség előtt.

Az egy hétig tartó rendezvényen programokkal, előadásokkal és fellépőkkel várták az érdeklődőket, ahol fellépet a Mustármag együttes és a Várpalotai Gyermek Kórus. Szó volt még a szórványélet mindennapjairól, a jelenlegi gazdasági helyzetről és arról, hogy milyen is lehet magyarként megmaradni a már lassan elfeledett, ezer éves magyar történelmi múlttal rendelkező, valamikor még az anyaországhoz tartozó magyar földön. A helybeliek magyar szokásokhoz híven egy nagyon hangulatos, zenében és táncban gazdag Szüreti bált szerveztek, amin több mint 150 ember vett részt.

A rendezvénysorozat záró napján könyvbemutatóra került sor Lupényban, ahol Székely Árpád és Gazdag József mutatták be a műveiket.