Jelenlegi hely

XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál

/ Papp Gyula Attila /
papp.gyula.attila képe
XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál: A magyar népi kultúra, zene és tánc, hagyományos kézműves termékek, illetve a honfoglalás kori életmód kapott főszerepet május 20-án a XV. Vándorcsizma Néptáncfesztiválon, amelynek idén is a medgyesi Grewln Park adott otthont.
Felvonulás népviseletben A színpadon három órán át ropta a tucatnyi néptánccsoportA medgyesi Gyöngyvirág Néptánccsoport legkisebbjeinek is ünnepnap volt a fesztiválMinden évben egyre többen látogatnak ki a fesztiválra

A rendezvényen gulyásfőző-versenyen is összemérték tudásukat a 11 csapatban induló résztvevők, amelyet szakmai zsűri bírált el, több mint 1500 adag ételt osztottak ki a szervezők. Este a Republic együttes adott fergeteges koncertet, majd táncházba várták a néptánc szerelmeseit.

Idén is kitett magáért a Medgyesi MADISZ, amelynek önkéntesei Balázs Botond főszervező vezetésével előkészítették és lebonyolították a XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivált. A szervezésben aktív szerepet vállalt a Gyöngyvirág Néptánccsoport, és a Szeben megyei EMKE is.

A hagyományokhoz híven idén is a Millennium-Háztól indult a népviseletbe öltözött csoportok felvonulása a polgármesteri hivatalig. A gyönyörű szép népviseleteket a következő csoportok mutatták be a felvonulás alkalmából: a soproni Pendelyes, a székelyszenterzsébeti Cickom, az erdőszentgyörgyi Százfonat, a szovátai Sóvirág, a sóváradi Szúszékdöngetők, a balavásári Vásár,  a marosludasi Hajdina, a kézdiszentkereszti Tisztás, valamint Medgyesről a Purtata és a Gyöngyvirág Néptánccsoportok tagjai, több mint kétszázan, zenei kísérettel. A Corneliu Coposu téren a felvonulókat Gheorghe Roman, medgyesi polgármester és Orosz Csaba, önkormányzati képviselők köszöntötték.

A Grewln Parkban Gáspáry István Zsolt konferanszié köszöntötte a fesztivál vendégeit, többek között Bihacsy László gulyásmestert Hódmezővásárhelyről, és a versenyre benevezett 11 főzőcsapatot, a gyulai íjászokat, és a Marosszéki Hagyományőrző Huszár Egyesület tagjait.

Kézműves foglalkozások és íjászkodás gazdagították a programot 

XV. Vándorcsizma Néptáncfesztivál: a REPUBLIC együttes és a medgyesi szervezők

A Vándorcsizma Néptáncfesztivál 15 éves, első alkalommal 2002-ben szervezték meg Veres Kálmán kezdeményezésére. A kezdeti rendezvény az idők folyamán számos kísérő programmal bővült ki, színesedett: a gulyásfőző-versennyel gasztronómiai hagyományainkat éltetik, tavalytól a honfoglaló őseink életmódját is megjelenítik jurta felállítással, honfoglalás kori ételkóstolással, harci bemutatóval, a kirakodó vásárral pedig kézműves népi hagyományainkat kívánják felvonultatni a szervezők. Az idei évtől lehetőséget nyújtottak a fesztiválra látogató családok számára, hogy gyermekeik is hasznosan töltsék idejüket a különböző foglalkoztató sátrak árnyékában. A hagyomány akkor él, ha megélhető élményt nyújt – rendezvényünk által ezt kívánták biztosítani a szervezők.

Az est sztármeghívottja a REPUBLIC együttes volt, akik jól ismert nótáikkal fergeteges bulit csaptak! A koncert 19 órától kezdődött, 21 órától pedig Táncházba vártak mindenkit, akik bírták még szusszal, ahol Sinkó István és bandája húzta a talpalávalót.

A néptáncfesztivál végén mindenki jót bulizott a folk-rockot játszó REPUBLIC jól ismert számaira

Mindenkiben ott rejlik egy kis művész, vallja Dánél Sándor agyagos, aki a kicsinyeket várta, hogy kipróbálják milyen a korongozás, ahol saját elképzelés szerinti ajándéktárgyakat készíthettek. Ugyancsak játékosan tanulhatták meg a nemezelés és a bútorfestés művészetét Bencze Ilona székelyudvarhelyi oktatótól, aki megismertette a gyermekekkel a magyar népi motívumok rejtett üzenetét. A felállított jurták környékén honfoglaló őseinkkel találkozhattak, akik harci bemutatóval és íjászattal szórakoztatták az érdeklődőket.

A kirakodó vásárban hagyományőrző termékeket szerezhettek be a helyszínre látogatók, kézműves szappanok, többféle méz, házi sajtok, szalmafonással készült termékek, mézeskalácsok, levendulából készült dísztárgyak, szörpök és lekvárok, agyagedények vártak a vásárolni vágyókra, illetve különböző könyvek színes kínálata gyermek és felnőtt olvasók részére.

A szervezők köszönetüket fejezik ki a rendezvény támogatóinak, partnereinek, illetve külön köszönet jár az önkénteseknek, akik önzetlen munkájukkal hozzájárultak a néptáncfesztivál színvonalas megrendezéséhez!

Fotók: Fehér Zsombor/Medgyesi MADISZ