Jelenlegi hely

XX.Hagyaték Mezőségi Néptánc Találkozó Magyardécsén

/ Monostori Beáta /
monostori.beata képe
„Édesanyám rózsafája, Én voltam a legszebb ága. Kihajlottam az utcára, A legények bosszújára. …” (Mezőségi népdal részlet)
Hagyaték Néptánc TalálkozóHagyaték Néptánc találkozóHagyaték Néptánc találkozóHagyaték Néptánc Találkozó

2015. október 3-án Hargita Megye Tanácsa Összetartozunk közösségépítő programjának egyik legfontosabb rendezvénye, a Hagyaték Mezőségi Népzene- és Néptánctalálkozó, immár huszadik alkalommal került megrendezésre, ez alkalommal Magyardécsén.

A rendezvény tizenhét éven keresztül Vicében került megszervezésre, 3 éve viszont vándorjelleget öltött. Az ünnep célja továbbra is változatlan maradt: a találkozások, új barátságok, együvé tartozás érzése és a jövőbe vetett hit megerősítése. A Kerekes Zoltán főszervező elmondása szerint a program csupán abban változott, hogy több fiatal csoport elevenített színpadra egy-egy hagyományos, magyar, mezőségi táncot.

A fesztivál 10:30-kor a környező magyarlakta településekről érkezett népviseletbe öltözött csoportok felvonulásával kezdődött Magyardécse központjában. Ezt követően  a református istentisztelet után  18 csoport részvételével  megkezdődött a Hagyaték Mezőségi Népzene – és Néptánctalálkozó.

„Egy szép legény leszakasztott,
Körme között elhervasztott.” 
(Mezőségi népdal részlet)

A fellépők között köszönthettük a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttest, aki megalakulása óta azt a célt szolgálja, hogy a magyar népzene és néptánc színpadi megjelenésében közel maradjon a forráshoz, ahonnan táplálkozik, felelősséget vállalva a magyar népi kultúra megőrzéséért.

„Édesanyám mondta nékem,
Minek a szerető nékem,
De én arra nem hallgattam,
Titkon szeretőt tartottam…”
(Mezőségi népdal részlet)

Szőllősi Anna és Csubotár Sándor,  vicei hagyományőrzők  mezőségi népdalokat és tréfás mondókákat énekeltek.

Király Dávid által összeállított műsorban a vicei Bástya Kollégium gyermekei, és az Árvalányhaj gyermekcsoport mezőségi és csángó népdalokat énekeltek a színpadon.

Árvalányhaj gyermekcsoport

„Gyere rózsám ki a hegyre,
Vess keresztet a mellyedre.
Én keresztet nem vethetek,
Mert a tiéd nem lehetek… “
(Mezőségi népdal részlet)

Andrásfalvy Bertalan szavaival élve, „a nemzeti népi kultúra megőrzése nemcsak egy életet adó program élménye, hanem a magyarság fennállásának egyetlen lehetősége”.

A szervezők szavait idézve: „Beszterce-Naszód megyében él egy erős, összetartó magyar nemzet hisz ennyi magyar ember évről-évre eljön a fesztiválra. Külön öröm, hogy ennyi fiatal is részt vesz, akik majd tovább viszik nemzedékről-nemzedékre hagyományainkat, mert így nem kell félnünk attól, hogy értékeink elvésznek.”

A Hagyaték Néptánc találkozón felléptek többek között: Cseresznyevirág Néptánccsoport, Máté Arannia, Magyardécsei Idős Népi Zenekar (Magyardécse), Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes (Csíkszereda), Csubotár Sándor, Szőllősi Teréz, Árvalányhaj Gyermekcsoport, a Bástya Kollégium gyermekei (Vice), Vadrózsa Néptánccsoport (Beszterce), Almavirág Néptánccsoport (Almásmálom), Kékibolya Gyermekcsoport (Bethlen), Aranyeső Néptánccsoport, Rezeda Zenekar (Dés), és az Ördöngödfüzesi Hagyományőrzők is.

Délután a táncolni vágyókat táncház várta a falu kultúrházában.

Az immár nagykorúvá vált, huszadik évét betöltött Hagyaték népzenei és-  néptánctalálkozó este bállal zárult, a magyardécsei hagyományőrző zenészek kíséretében.