Jelenlegi hely

XXI. Mérföldkövek találkozó Udvardon

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
A szlovákiai magyar helytörténészek huszonnegyedik országos találkozóját 2017. április utolsó napjaiban tartották meg Udvardon a kultúrházban. Az idei konferencia központi témái a reformáció, a felvidéki kitelepítések és deportálások voltak (előbbinek ötszázadik, utóbbinak hetvenedik évfordulójára emlékezünk ebben az évben), valamint a 2017-es Szent László-emlékév.
XXI. Mérföldkövek konferencia, Udvard - Koncsol LászlóXXI. Mérföldkövek konferencia, Udvard - Balogh GáborXXI. Mérföldkövek konferencia, Udvard XXI. Mérföldkövek konferencia, Udvard

Az első találkozóra 1997-ben került sor A hontalanság évei címmel, a következő évtől kezdve pedig – Mérföldkövek elnevezéssel – a Pro Patria Honismereti Szövetség szervezésében rendszeresen, minden évben megtartják a szlovákiai magyar honismereti és helytörténészi témában kutatók országos találkozóját. A konferencia célja, hogy elősegítse a kutatók munkásságát, valamint mozgalmat indítson a honismereti és helytörténeti szakterületek minél szélesebb feltárása érdekében.

2012-ben megalapították a Patria-díjat, mely a szakmában kiemelkedő teljesítményt elért helytörténészek, intézmények munkájának kitüntetése. A díjazottak között szerepel pl. a Petőfi Sándor Emlékmű Bizottság, Szanyi Mária, a Kincskeresők program elindítója, valamint honismereti túrák és tájházak.

2017-ben a megtisztelő szakmai kitüntetést Csáky Károly helytörténész, néprajzkutató vehette át tartalmas és számottevő munkásságáért, melyet az Ipoly menti régióban végzett. A díjazott köszönőbeszédében elmondta, szerinte nagyon fontos, hogy a nemzet valóban ismerje önmagát, múltját és hagyományait, hiszen jövőképét e nélkül a tudás nélkül megalkotni képtelen.

A kelenyei származású helytörténészt a Nagykürtösi járásban nem kell bemutatni, hiszen tanító, igazgató, csemadokos, kutató vagy író minőségében már sokan találkozhattak vele, és nem csak őt, hanem az általa jegyzett művek által a régió hagyományait és történeteit is megismerhették. Kutatásai elsősorban az Ipoly mentén élők számára kiemelkedő fontosságúak, hiszen a nagyszülők, az elődök örökségét juttatják el jelen korunk közösségei számára, lehetőséget adva a régi-új hagyományok tiszteletére és ápolására.

Csáky Károlyt Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke méltatta, a díjat Koncsol László, a Pro Patria Honismereti Szövetség elnöke, és Végh László, a somorjai Bibliotheca Hungarica igazgatója adta át.

Az udvardi XXI. Mérföldkövek találkozó meghívott előadói között volt Kovács László, aki a Szent László-emlékeket mutatta be felvidéki vonatkozásban, s az előadás kiegészítése képpen a Csemadok közreműködésével összeállított Szent László-emlékek a Felvidéken c. kiállítást is megtekinthették a résztvevők. Popély Gyula Magyar remények 1938-1941 címmel tartotta meg előadását, középpontba állítva az 1920-as békediktátum revíziós lehetőségeit.

 

Bukovszky László történész, a Szlovák Kormány kisebbségi kormánybiztosa Magyar ellenálló csoportok a hallgatás éveiben címmel tartott előadást, majd Görözdi Zsolt, a Selye János Egyetem Református Teológiai Karának tanszékvezető tanára a reformáció lényegét, valamint szellemi-kulturális örökségét mutatta be.

 

Az előadásokat Tomovics Miroslav beszámolója zárta, aki lánya, Tomovics Evelin kutatásait – a rétei magyarok 1947-es kitelepítéséről témában – mutatta be. Az előadások után Végh László foglalta össze a Mérföldkövek konferencia immáron húszéves történetét, fontosabb állomásait és sikereit.

 

Mint minden évben, a találkozó részvevői idén is elhelyezték tiszteletük jeleként koszorúikat a kitelepítettek emlékművénél.

 

A rendezvény szervezői a Pro Patria Honismereti Szövetség, a Csemadok Országos Tanácsa, a Csemadok Érsekújvári Területi Választmánya és Udvardi Alapszervezete, Udvard Önkormányzata, valamint a somorjai Bibliotheca Hungarica voltak.