Jelenlegi hely

Zakuszkafőzés Kőhalomban

/ Buchwald Patrícia /
buchwald.patricia képe
A Kőhalmi Református Szórványdiákotthon udvarán mindig pezseg az élet. Iskolakezdés utáni első nagyobb esemény évről évre a nagy zakuszkafőzés, hol együtt dolgoznak esperes úr és felesége irányításával a kollégium lakói és munkatársai, a református gyülekezet idősebb asszonyai, és a segédlelkészek.
Zakuszkafőzés Zakuszkafőzés Zakuszkafőzés Padlizsánok

Kőhalom, Brassó megyében található ötezer lelkes kisváros, amely erős magyar közösséggel bír. Ebben a városban működik több mint húsz éve a Szegedi László Tamás esperes úr által létrehozott szórványdiákotthon. A kollégiumban kb. 30 gyermek lakik együtt, 6. osztályostól az érettségizni vágyókig. A református templom udvarán - ahol a kollégium is található - kerül sor minden évben, a már hagyománnyá vált zakuszkafőzésre. 

A zakuszka paprikából és más különféle zöldségekből készült krém, mely kenyérre kenhető, és különféle ételek ízesítésére is használható. Több különféle zakuszkarecept van a világon, az itt bevált, és használt recept alapján a zakuszka összetevői: kápiapaprika, pritaminpaprika, padlizsán,sűrített paradicsom, olaj, fokhagyma, répa, só, bors, babérlevél. A zöldségeket megsütik, majd ledarálják. Öt órás főzés közben kerülnek hozzá az ételízesítők, ezután pedig befőttes üvegbe töltik.

                                      

A kőhalmi zakuszkafőzés elsődleges funkciója a közösségépítés, mindenki együtt dolgozik reggeltől estig, és mindent együtt csinálnak a zöldség pucolástól az üvegbe töltésig. Ennek a tartós élelmiszernek az elkészítése két napot vesz igénybe, mivel hatalmas mennyiség került elrakásra. Kiadós táplálék egész tanévre a gyermekeknek, de emellett az intézmény ezzel a saját készítésű finomsággal köszöni meg az anyaországból érkező adományokat.