Jelenlegi hely

Erdélyi Petőfisek találkozója Szamosújváron

/ Paróczi Ákos /
paroczi.akos képe
Szamosújváron, a Téka Alapítványnál tanácskoztak a Petőfi Program erdélyi ösztöndíjasai és mentorai január 10-11-én, a program félidejében.
6322838

A találkozón a program megálmodói, megszervezői és irányítói is részt vettek, Dr. Grezsa István kormánybiztos, Mucsi Géza osztályvezető a Nemzetpolitikai Államtitkárságtól és Sándor István a program koordinátora. Jelen volt Csulák Péter vezető konzul a Kolozsvári Magyar Főkonzulátusról, a szervezetek részéről pedig 25 mentor vagy képviselő és 24 ösztöndíjas vett részt.  

A találkozó célja az volt, hogy a mentorok és ösztöndíjasok jobban megismerjék egymás munkáját és a személyes találkozás révén együttműködések alakulhassanak ki. Elsőként Balázs-Bécsi Attila, a Téka Alapítvány elnöke köszöntötte házigazdaként a résztvevőket. Üdvözölve a kezdeményezést, hiszen a jó tapasztalatok megosztása segít munkánk megújításában, hatékonyságunk növelésében.

Dr. Grezsa István kormánybiztos köszöntőjében hiánypótló kezdeményezésként értékelte a találkozót, Szamosújvárt követendő példaként méltatva. Elmondta, hogy a Magyar iskola és a Mezőségi Szórványoktatási Program bizonyítja, hogy az asszimilációs folyamatok lassíthatók. A Petőfi program az Erdély szerte eltérő igényekkel, illetve sajátosságokkal rendelkező Magyar szervezeteknek ez úton is segít. A program sikerét mutatja a fogadóhelyek számának növelése, illetve a kialakulóban levő szervezeti háló, a nemzeti közösségfejlesztés részeként. A kormánybiztos a helyi sikerek közül a fogarasi magyar iskola újraindítását, a kőhalmi néptáncoktatást illetve a kárpátaljai néptánccsoportok alakulását emelte ki.

Csulák Péter vezető konzul kiemelte az ösztöndíjasok hozzájárulásának fontosságát az egységes Kárpát-medencei szemlélet kialakításban, hiszen ők most történelmet írnak. Segítséget jelentenek nemcsak az egyszerűsített honosítási eljárás szervezésében, hanem konkrét problémák megoldásában is kapcsot jelentettek, mint például fűtésgondok vagy tankönyvhiány.

Az ösztöndíjasok közül elsőként a válaszúti Kallós Zoltán Alapítványnál dolgozó Hrágyel Dóra mutatta be az alapítványt és saját munkáját: gyógypedagógusként a szórványkollégium diákjainak nyelvi fejlesztését végzi, illetve besegít a számukra szervezett kulturális programok szervezésében is. Őt kilenc ösztöndíjas bemutatkozása követte. Szalai Luca a dévai Szent Ferenc Alapítvány petrozsényi Jézus Szíve Gyermekvédelmi központ ösztöndíjasa, Fülöp Ágnes, aki a Lupény-vulkáni unitárius egyházközségben tevékenykedik, identitáserősítő foglalkozásokat tartva. Virág Ádám a dévai Unitárius Egyház ösztöndíjasa, a szebeni Híd Egyesületnél Simon Andrea dolgozik. Bánffy Farkas mentor minőségében ismertette a magyarlapádi helyi sajátosságokat, illetve beszélt az Ethnika Alapítványról és a szórványkollégiumról, majd Hajdara-Herczeg Hajnalka ismertette ösztöndíjasként végzett munkáját.

A nagybányai Teleki Magyar Házat a vezetője, Dávid Lajos mutatta be, aki szerint a magyar közösség számára pozitív megerősítés a Petőfi ösztöndíjas jelenléte, a magyar kormány gondoskodása. Varga Orsolya ösztöndíjas itt a baba-mama klubban és a cserkészeti foglalkozásokban segít. Az előadások sorában a máramarosszigeti Hollósy Simon Egyesület következett, ahol Lovász Dénes feleségével építi a közösségi életet.

A halmágyi evangélikus-lutheránus egyházközségből Bokor Csongor érkezett, Hollanda Timea pedig a fogarasi magyar unitárius egyháznál dolgozik. Ők zárták szerdán a vendégelőadások sorát.

Ezt követően Balázs-Bécsi Attila a találkozónak is otthont adó Téka Alapítvány tevékenységeibe nyújtott egy kis betekintést, majd az érdeklődők meglátogatták a tavaly átadott magyar oktatási szórványiskolát, melyet Timsa Ildikó igazgató és Balla Imola mentor mutatott be.

A vacsora után az ördöngösfüzesi Hideg Anna néni felnőtt meséit hallgatták a résztvevők, majd hajnalig tartó táncház következett az Ördöngös zenekarral és a zenélni tudó résztvevők segítségével.

Csütörtök reggel a fogarasi ösztöndíjasokról szóló film után Józsa Nándor Lóránd előadása következett, melyben beszámolt arról, hogy milyen tevékenységeket folytat a Szilágysomlyó - Szilágyperecseni római katolikus egyháznál, majd Garamvölgyi Anett ösztöndíjas videós bemutatkozását tekinthettük meg.

Temesvárról két ösztöndíjas érkezett: Ocskai Marianna a Bánsági Közösségért Egyesületről, míg Domokos Anikó a Szórvány Alapítványról tartott bemutatót. A zsoboki református egyházközösség Bethesda gyermekotthonát és munkáját Simon Luca mutatta be. A vízaknai Árvácska gyermekotthontól Bajusz Erika érkezett ösztöndíjasként. A segesvári Gaudeamus Alapítványt László Imola mentor mutatta be röviden, kiemelve a Petőfi program azon hozadékát, hogy az ösztöndíjasok új lendületet hoznak a szervezetek életébe. Az itteni ösztöndíjas, Székely Anna is mesélt munkájáról.

Marjai Éva ösztöndíjas fogadószervezete a szászrégeni Diakóniai Keresztény Alapítvány, ő itteni feladatairól tartott bemutatót. A pozitív hozzáállás jó példája Ferkó Zoltán volt, aki a Kőhalmi Református Egyház ösztöndíjasaként Kóboron dolgozik. A kőhalmi református egyházközség diákotthonából Buchwald Patricia érkezett.

Brassóban két ösztöndíjas tevékenykedik, kölcsönösen segítve egymás munkáját: Szamek Lili és Illés Gábor. A Moldvai Csángómagyarok Szövetségét az elnöke, Pogár László ismertette, aki egyben mentor is. Zsabokorszky Ferenc családjával érkezett Bákóba, főleg hangszeroktatással és fakultatív magyar órák tartásával foglalkoznak. A vicei Possibilitas Egyesülethez Bankó Anna ösztöndíjas érkezett, aki a két gyermekotthonban levő gyerekkel foglalkozik.

A bemutatók után egy rövid tanácskozásra jutott idő, amelyen felmerült az igény további közös kommunikációra a szervezetek részéről, ennek a jövőben online biztosítunk kereteket.

A résztvevők ebéd után a két napos találkozó zárásaként meglátogatták a válaszúti Kallós Zoltán Néprajzi Múzeumot.