Jelenlegi hely

Huszárképzés Válaszúton

/ Hrágyel Dóra /
hragyel.dora képe
Énekelve, táncolva emlékeztek a válaszúti huszárjelöltek március 15-én.
IndulóIndulóVerbunkVálaszúti huszár század

Különleges eseményre gyűltek össze a Szórványkollégium bentlakó diákjai. Rendhagyó módon egy napos "huszárképzést" tartottak számukra Válaszúton. A moldvai táncokat verbunkra cserélték, a házifeladat-írást a csákókészítés váltotta fel.

A diákok délelőtt kokárda készítéssel hangolódtak a megemlékezésre. Ezt követte kora délután Szabó Gábor tanító előadása a forradalomról és szabadságharcról. Rajzos illusztrációkkal színesített előadását a tanulók a Nemzeti dal egy részletének elszavalásával zárták. A történelmi visszatekintést követően katonadalok és Kossuth-nóták csendültek fel Füleki Renáta vezetésével. Kísérte a Rezeda zenekar.

  

Ezután bepillantást nyertek a huszárok táncába, a verbunkba. A válaszúti leányok sem maradtak ki a verbunktanulásból, lelkesen próbálták elsajátítani a lépéseket. Segítségükre volt Varga Orsolya tanítónő és Pillich Balázs, a Szarkaláb Néptáncegyüttes művészeti vezetője.

Hogy teljes legyen a képzés, a foglalkozás végén csákókészítésre is sor került a tanítók és délutáni pedagógusok közreműködésével. Egyedi díszítésük után pedig rendbe állt a Válaszúti Huszár század.