Jelenlegi hely

Márton napi táncház Avasújvárosban

Nagyot mulattak az újvárosiak Márton napján.

/ Pataki Brigitta /
pataki.brigitta képe
Élőzenés táncházsorozat vette kezdetét, melynek első alkalmán több, mint százan gyűltek össze a falu egyik szórakozóhelyén. November 11-én, vasárnap este kezdődött meg az avasújvárosi táncházsorozat első alkalma: a Márton napi mulatság.
Dagasztjuk a kenyeret..Flaska BandaKisült a friss kenyérHúzzad Ádám hegedűd!

Este 6 órakor gyermektáncházzal és népi játékokkal kezdődött a várva várt Márton napi táncház. A  táncolni vágyó gyermekek és felnőttek izgatottan érkeztek az eseményre, sőt kissé tartottak az egész este népzenét játszó Flaska Bandától, de a táncházasok feszültsége hamar oldódott és rögtön ráhangolódtak a tánclépésekre. A tánctanítással egybekötött mulatság nagy sikert ért el az avasújvárosiak körében, ugyanis az este folyamán széki, mezőségi és szatmári táncokat is tanulhattak a falubéliek. A kifáradt táncosok libazsíros házi kenyérrel és különféle "üdítőkkel" űzhették el a fáradtságukat. Az asztalokon kínálkozó kancsó borok, nem csak a lábakat, de a nyelveket is megoldották, így lehetett, hogy a táncrendek között véget nem érő nótázásoktól zengett az épület.

Az estét megelőző előkészületek közül kiemelendő a vasárnap reggeli kenyérsütés, melyet Tebécs Piroskának és édesanyjának köszönhetünk.

Avasújvárosban jelenleg négy tánccsoport működik, így elengedhetetlen, hogy lehetőséget biztosítsunk a különböző táncok gyakorlására. Kiválóbb alkalom nem is lehetne erre egy-egy táncház, ahol összegyűlhetnek a falubéliek és együtt élhetik át a tánc örömét. Éppen ezért indult el a táncházsorozat, amely minden hónapban egy alkalommal várja majd a mulatni vágyókat. A tánctanítás a táncházakban állandó lesz, így az is tanulhat, aki a hét közben nem tud csatlakozni a tánccsoportokhoz. A következő alkalom december 8-án kerül megrendezésre.

Muzsikált a Flaska Banda, táncokat tanított Pataki Brigitta és Laczó Márton.