Jelenlegi hely

Mi történik éjszaka az iskolában?

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
A legkézenfekvőbb válasz lehet a semmi, pedig mi minden történhetne; sőt történt is november második hetében a Lukanényei Alapiskolában, ahol a talpraesett tanári gárda és a lelkes diáksereg egész éjszakát betöltő színes és vidám programokkal várta a napfelkeltét.
Éjszaka az iskolában, LukanényeÉjszaka az iskolában, LukanényeÉjszaka az iskolában, LukanényeÉjszaka az iskolában, Lukanénye
- Izgulsz?
- Nagyon
- Mióta készülsz rá?
- Ó, vagy két hete, még szagítóval is befújtam magam [mint ünnepekkor!].
- És ki fogod bírni egész éjszaka?
- Naná, még holnap éjszakáig is, ha kell! És a tanító néni?

Én is izgultam persze, de egy első osztályos fülig érő mosolya, kíváncsisága és lelkes csevegése elterelték a figyelmem. Persze mondanom se kell, hogy hazafelé a kocsiban mindketten elbóbiskoltunk egy kicsit, de az éjszaka nagyszerűen telt, s az iskolaajtóban reggel fáradtan, de remek hangulatban váltunk el a többiektől. Na de mi is történt?

Röviden:

 • egész éjszakás nemalvás és vidámság;
 • hetek óta várt esti tanóra;
 • közös mozizás takaróba burkolózva;
 • pizza, pizza, pizza… egyenesen Balassagyarmatról;
 • díjkiosztó ceremónia: házi műveltségi verseny győzteseinek;
 • az iskola legszimpatikusabb fiúja és lánya megválasztása, sok-sok egyéb ajándék kiosztása a diákok között;
 • diszkó a tornacsarnokban vaníliás füsttel és dübörgő falakkal;
 • büntetés nélküli szaladgálás a folyosón;
 • focibajnokság, a lányoknak is;
 • piknikezés hálózsákban, a tanteremben;
 • hajnalig susmus és nevetés.

A Lukanényei Alapiskola 2016-ban ünnepli fennállásának tizedik évfordulóját, ahol idén a 125 diákból 48 fő vesz részt a magyar tannyelvű oktatásban. Az intézmény vezetősége, az iskolai elfoglaltságokon túl, számos szabadidős tevékenységgel várja a diákokat minden évben. „Van focicsapatunk, vannak kiváló sportolóink, rengeteg versenybe nevezünk be, rengeteg díjat, helyezést hoznak diákjaink az iskola számára” – fogalmazott Balázs Éva igazgatónő.

Az Éjszaka az iskolában programot 2016 novemberében negyedik alkalommal rendezték meg, melyről az intézet vezetője a következőket mondta: „…a gyerekek nagyon szeretik ezt a programot, együtt vagyunk, este tanulunk, nem kell aludni menni, szabad vacsorára pizzát enni, nincs percre kiszámított időbeosztás, szóval minden más, minden jobb… még a tanárok is engedékenyebbek.” Majd mikor a motivációról kérdeztem, a következő választ kaptam: „Mindent a gyermekért. Azt akarjuk, hogy érezzék jól magunkat nálunk, nemcsak kötött programokkal, de kötetlenebb aktivitásokkal is kedveskedünk nekik. Mi is azt valljuk, tanítani csak fegyelemmel lehet, nevelni meg csak szeretettel… a szeretet… ez volt a fő motiváló erőnk.”

Az 1-4. osztályosokkal, akikkel a tanítás után játszottam, húszan voltunk összesen, mégis az egész folyosót betöltötte önfeledt kacagásunk, énekünk. Az egyórás foglalkozás kilenctől, amit eredetileg terveztem, olyan jól sikerült, hogy fél 12-kor azon vettem észre magam, hogy még mindig varázskarkötőket gyártunk, s már nem csak a kicsikkel.

Különleges alkalom volt számomra az iskola falain belül, de mégis más lelki közegben megismerkedni a gyerekkel és a pedagógusokkal, akik első perctől barátsággal fordultak felém. A munkájuk mindenki számára példaértékű lehet: tanítani fegyelemmel és nevelni szeretettel magyarul, akár éjszaka is!