Jelenlegi hely

Petőfi nyomában a Délvidéki Petőfisek

Írónk nevét viselő utcákat, kultúrhelyeket ismernek meg a vajdasági ösztöndíjasok, közben találkoznak egyházi felekezetek képviselőivel is

/ Izsák Zoltán Sotiris /
izsak.zoltan képe
A Vajdaságba érkezett ösztöndíjasok a Nemzeti Tanács szervezésében első hónapot Szabadkán töltik. Itt lehetőség van a közös munka megalapozására, ismerkedésre, és közben az itt működő szervezetek, intézmények rendszerébe is betekintést nyernek. Csak ez után indul ki-ki a tényleges fogadószervezetéhez.

A fő kompetenciáik és szakterületük megismerése végett minden központi szórványt körbe látogatnak a vajdasági ösztöndíjasok, és ez után dől csak el, hogy ki-ki hol folytatja majd a fent maradt 8 hónap szolgálati időt.

Ezen városok és tájak hozták azon ötletet, hogy keressenek Petőfis emlékhelyeket, avagy a költőről elnevezett utcákat, kultúrintézményeket.

A terv kivitelezése nem is olyan nehéz, mert minél többet utaznak a Vajdaságban, egyre nyilvánvalóbb, hogy közel minden magyar lakta településen van Petőfi utca, és intézmények is nagy számban vannak elnevezve költőnkről.

A másik nagy élmény a magyar templomok felfedezése. Szerte a világban a magyarságot sokszor az egyház oltalmában találhatjuk meg, így a katolikus és református templomok, kegyeleti helyek nagy számban adnak menedéket magyarságunknak.

 

A magyar nyelvet beszélő, és értő, hívő sereg mindig bizalommal fordul a valláshoz, számtalan csodás építmény várja őket szerencsére a Délvidéken is.