Jelenlegi hely

AED - Prágai magyar egyetemisták

/ Demján Izabella /
demjan.izabella képe
Az Ady Endre Diákkör a prágai magyar egyetemistákat tömörítő diákszervezet. A társulat küldetése egy olyan közösség létrehozása, amely képes biztosítani a magyar diákok számára egyfajta második „otthont” a cseh fővárosban, amely lehetőséget ad a nekik, hogy használhassák anyanyelvüket, kapcsolatba kerüljenek honfitársaikkal, megéljék nemzeti identitásukat – kialakítani azt a bizonyos szigetet a szárazföldön, ahogy a közösségben mondani szokás.
Ady Endre DiákkörAdy Endre DiákkörAdy Endre DiákkörAdy Endre Diákkör

Közösségkovácsoló tevékenységén kívül a szervezet további célja: hozzájárulni a prágai magyar kulturális élet szervezéséhez. Színházi előadások, táncházak, koncertek, kiállítások megrendezésével igyekszik hozzáadott értéket képezni, színesebbé tenni a diákélet mindennapjait.

A diákkört a rendszeresen összejáró magyar egyetemisták 1957-ben alapították, amely azóta immáron majdnem 60 éve, megszakítás nélkül működik. Egykori vezetői közül többen értelmiségiként nagyban hozzájárultak a szlovákiai magyarság közéletének alakításához. Az AED a csehországi és a szlovákiai magyar diákszervezeteket tömörítő Diákhálózat leghosszabb ideje működő tagszervezete. A Diákhálózaton keresztül a szervezet részt vállal a szlovákiai magyar fiatalság társadalmi életének alakításában, többek között a Gombaszögi Nyári Tábor és a Gímesi Művelődési Tábor lebonyolításában. Továbbá szorosan együttműködik a többi csehországi és prágai magyar szervezetekkel, például a Nyitnikék néptánccsoporttal, mellyel közösen táncházakat rendez, valamint a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségével, mellyel karöltve a prágai magyar bált szervezi.

A diákkörnek jelenleg körülbelül 200-250 tagja van.

A társulat igyekszik az egész akadémiai év során többé-kevésbé rendszeres időközönként különféle programokat szervezni.

Szokásosan minden tanév kezdetén sor kerül a Gólyaavatásra, ahol az új elsősök teljes értékű AED-taggá vannak avatva. A rendezvény kulcsfontosságú a szervezet tagjainak utánpótlása szempontjából, valamint lehetőséget ad a magukat kissé idegen környezetben érezhető elsős egyetemistáknak arra, hogy sok új ismerősre tegyenek szert, a közösség részévé válhassanak, és kiigazítást, valamint jó tanácsokat kapjanak az egyetemi élet gondjait-bajait illetően.

Minden ősszel és tavasszal megrendezésre kerül egy-egy útibeszámoló, ahol lehetőség van baráti társaságban megismerni világunk szebbnél szebb helyeit, valamint egy-egy Kávé Mellé nevű beszélgetős est, mikor jeles hazai vagy külhoni magyar személyiségeket hívunk meg egyetemi városunkba előadni. A különféle rendezvények sorát bővítik akár a csapatépítő foglalkozások, melyeknek célja egy jól működő, családias közösség létrehozása. Az utóbbi években a programpontok közé felsorakozott a műveltségi vetélkedő is, ahol a jelenlegi és öregdiákokból álló csapatok összemérhetik tudásukat.

A téli szemeszter utolsó nagyobb eseménye a Mikulásbuli, amikor a diákok kikapcsolódhatnak a vizsgaidőszakban rájuk váró tanulás előtt.

Az Ady Endre Diákkörnek hagyományosan a legtöbb embert megmozgató rendezvénye a prágai Márciusi Mulatságok, ami a március 15-éhez legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre. A háromnapos akció során nagy számban ellátogatnak Prágába a többi diákszervezet tagjai is, nemcsak Csehországból és Szlovákiából, hanem Magyarországról valamint Erdélyből is. Rendezvénysorozat keretein belül sor kerül egy közismert magyarországi zenekar koncertjére, egy magyar bulira, prágai városnézésre, és nem utolsó sorban a prágai Rákóczi-emléktábla koszorúzása során Magyarország nagykövetének társaságában lerójuk tiszteletünket a szabadságharc hősei előtt.

Ezt követően sor kerül az Áprilisi Kulturális Napokra (AKNA). Az egész hónap folyamán kulturális programok sokaságát biztosítja a diákkör: néptáncest, népzene-koncert, beszélgetőest jeles személyiségekkel, aktuális kiállítás megtekintése stb. A 2017-es AKNA viszont rendhagyó lesz abban a tekintetben, hogy magába foglalja majd az AED megalapításának 60. évfordulója alkalmából rendezett jubileumi ünnepséget. Ez alkalomra egy kiállítás elkészítését vettük tervbe, valamit egy közös visszaemlékezést a volt tagokkal, mely során felelevenítenénk a társulat gazdag múltját. Egy fogadásra is sor kerül majd, melyre azok a személyek lesznek hivatalosak, akik valamilyen módon hozzájárultak a diákkör működéséhez.

 Az Ady Endre Diákkör a kulturális rendezvényeken kívül igyekszik különféle sportesemények szervezésével mozgásra bírni a prágai magyar fiatalságot. A téli szemeszter folyamán a diákok a squash-bajnokság során mérhetik össze ügyességüket. A nyári szemeszterben pedig mindezt egy csocsóbajnokság, asztalitenisz-bajnokság, valamint a nagy hagyománnyal rendelkező RIMET-focikupa biztosítja.

A nyarat mindig egy sörszlalommal köszönti a társaság, mikor egy adott kerület kocsmáit és sörfőzdéit látogatja meg közösen.

Volt lehetőségem ösztöndíjasként egy csapatépítéssel egybekötött játékestet tartani a Diákkör egyik rendezvényén. Nagyon örültem a felkérésnek és a lehetőségnek, hogy besegíthetek egy ilyen alkalomba, aminek köze van a pedagógiához, a fiatalokhoz, a játékhoz, a csapatépítéshez és valamennyire az élménypedagógiához, ami az észrevétlenül történő, játszva tanulás. Közel 30 résztvevője volt az eseménynek.

A felkészülés számomra egyszerre volt nehéz és könnyű. Nehéz, mert rövid idő alatt egy nagy létszámú ismeretlen csoportnak kell jót produkálni. Könnyű, mert tudtam, hogy olyanok jönnek majd, akik szeretnek játszani. De a játék szintjétől többet szerettem volna elérni: olyan szituációkat teremteni, amelyekben együtt kell dolgozni, helyzeteket megoldani, a másikat segíteni. Viszont nagyon vigyáztam arra, hogy ne billenjen át komoly feldolgozást igénylő helyzetekbe, hisz mégiscsak egy játékestről beszélünk.

S hogy végül milyen lett? Ezt leginkább a résztvevők tudják megmondani. És hogy én miért gondolom, hogy mégis jó lett? Mert annyit játszottunk, amennyi jólesett. Azért lássuk be, hogy egy prágai étteremben nehéz konkurálni a sörökkel - de két és fél órára mégis sikerült.

A Diákkörről információval szolgált Erdélyi Ágnes és Pál Ádám, ezúton is köszönet nekik a segítőkészségért.