Jelenlegi hely

Arany János versei – mézben, szóban, dalban

/ Patócs Júlia /
patocs.julia képe
Rendhagyó programmal ünnepelte Nagyszalonta magyarsága a kultúra napját. A helyi RMDSZ és az Arany János Művelődési Egyesület közös szervezésében nyílt kiállítás Tari Márta művész munkáiból, így idézve meg a hajdúváros nagy szülöttét, Arany Jánost és költészetét..
Kultura nap Kultura napKultura nap

Tari Márta Budapesten élő festőművész mézestésztából alkot díszeket. Ezúttal az Arany emlékév kapcsán a nagy költő műveinek illusztrációja készült el, egy látványos, lendületes alkotásokból álló sorozat, melyekből Gulyás László szerkesztő készített falinaptárt. Az Arany János Művelődési Egyesület gondozásában megjelenő kiadványban látható mézes illusztrációk eredetije érkezett Nagyszalontára, és a jelenlévők megismerhették a művésznő legszebb munkáit, sorozatait, korábbi alkotásait –  utóbbiakat természetesen csak képeken, hiszen ezek a díszek nem őrizhetők a végtelenségig, 1-2 év alatt elporlad a legszebb mézes angyalka is. 

A plakátméretű nagyításokon azonban még inkább megfigyelhető, milyen aprólékos, precíz, tökéletes munka valamennyi, a művész a legkisebb részletre is gondosan ügyel.

„Örömmel érkeztem Arany János szülővárosába, verseit nagyon szeretem, gyermekeimnek is kedvenc olvasmánya volt. A naptárba szánt mézes díszeket minden év februárjában sütöm, majd következik a festésük, a kiadványba rendezés. Amikor tavaly elkészült a 2017-es évre szánt sorozat, akkor döbbentem rá, hogy hiszen ez Arany János emlékéve lesz! Azonnal hozzáláttam, és új sorozatot készítettem, immár Arany verseit illusztráltam, így készült el az Arany Esztendő című falinaptár” – magyarázta a kiadvány létrejöttét az alkotó, s a közönség azt is megtudhatta, hogy Tari Márta nyugdíjba vonulását követően találkozott életében először a mézes tészta masszájával, de első perctől érezte, ez az a lehetőség, melyben végre kiteljesedhet művészi pályája. Ennek immár húsz esztendeje, de a lelkesedés töretlen, s a 85. életévben járó Tari Márta fejében – mint mondotta, már megszületett újabb három kiadvány mézes anyaga. 

Az Arany esztendő címet viselő kiadvány, a mézes tésztából készített versillusztrációk remek alkalmat teremtettek arra, hogy a szalontai magyarság megemlékezzen a nagy költőről. A mézes tésztába álmodott versjelenetek mellett Kovács István, a Zilahy Lajos Művelődési Ház frissen kinevezett igazgatója szavalta a költő csodálatos sorait, Gali Teréz előadóművész pedig megzenésített verseket énekelt, emlékezetes keretet adva a találkozónak.

Az est végén a jelenlévők kérésére Tari Márta dedikálta kiadványait, és családias beszélgetésben osztotta meg a mézes-művészet kulisszatitkait az érdeklődőkkel.