Jelenlegi hely

Hagyományos házi kenyér Bukovinából

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A bukovinai székelyek egy csoportja a bukovinai Andrásfalváról 1883-ban települt a jelenlegi lakóhelyére, az Al-dunai Hertelendyfalvára. A szerb többségben élő székely magyar közösség mai napig őrzi, hagyományként ápolja az ünnepekhez kapcsolódó szokásainak egy részét, a gazdag mintakinccsel, eredeti kivitelezéssel és színvilággal készült varrottasait. A táplálkozási szokásokban az ételek, sütemények, italok elkészítésében megtaláljuk az elődeik által átmentett hagyományos magyar ízeket, recepteket.
dsc05661dsc05662dsc05713dsc05714

A bukovinai házi kenyér egyszerűen elkészíthető, finom és hosszú ideig fogyasztható. Az állaga napokon át puha marad, és kitűnő ízét megtartja. Különösen finom házi zsírral, hagymával és pirospaprikával.

 Elkészítési idő: 4 óra

Hozzávalók:

2 kg liszt

5 evőkanál kovász, amely liszttel kevert friss élesztőből készül, és akár száz évig is eláll

50 g élesztő, amelyet vízzel és cukorral felfuttatunk

2 evőkanál só, melyet 5 dl vízben feloldunk

Elkészítés:

A hozzávalókat összegyúrjuk és 2 órát kelni hagyjuk. Újból összegyúrjuk és 1 órát pihentetjük, majd megfelelő nagyságokra daraboljuk, és még 15 percig pihenni hagyjuk. A bemelegített kemencébe falapáttal betesszük a kenyereket, és 40-45 percig sütjük. Az első 20 perc eltelte után a kemence ajtót kinyithatjuk, és megigazíthatjuk a kenyereket. Miután  kivesszük a kész kenyeret, még forrón hideg vízzel lemossuk.

Kemence használata:

Felfűtéshez rőzsét vagy fát használunk. Amikor megfehéredik a kemence fala, azt jelenti, hogy elég a hőmérséklet. Ekkor becsukjuk a kemenceajtót, 5-10 percig így hagyjuk, majd a párátlanításhoz kinyitjuk. A parazsat vizes seprűvel a kemence fala mellé seperjük és behelyezzük a kenyereket.

Jó étvágyat! 

Adatközlő: Varga Erzsébet, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület népművészeti csoportjának vezetője