Jelenlegi hely

Madách Imre Irodalmi Napokat tartottak Alsósztregován

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
„Az Európa-házba belépő magyarság csak kultúrájával számíthat tartós sikerre, szemben a gazdaság és a politika nyúlékonyabb hatásával. Kell-e szebb jelkép, hogy nemzeti klasszikusainkat a képzeletbeli könyvtárszoba polcán egy emberiség-költemény, „Az ember tragédiája” képviseli a legméltóbban?” (Kerényi Ferenc, Madách-szakértő)
Madách Imre Irodalmi Napok AlsósztregovánMadách Imre Irodalmi Napok AlsósztregovánMadách Imre Irodalmi Napok AlsósztregovánMadách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován

2016. október 7-én az alsósztregovai Madách-kastélyba várták az érdeklődőket a Madách Imre Irodalmi Napokra gazdag programpalettával és színvonalas kultúrműsorral a szervezők, akik a Szlovák Nemzeti Múzeum, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma (SZNM-SZMKM), Csesztve Község Önkormányzata, valamint társszervezők a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmánya, a Magyar Tudományos Akadémia Könyvtár és Információs Központja és az Alsósztregovai Községi Hivatal voltak.

A Madách-kastély kiállítótermében Jarábik Gabiella, az SZNM-SZMKM igazgatója köszöntötte a jelenlévőket, majd a házigazda szerepét töltötte be a rendezvény során. Ünnepi beszédet mondott Bukovszky László, a Szlovák Köztársaság kisebbségi kormánybiztosa.

Őt követte Praznovszky Mihály irodalomtörténész, muzeológus, aki az elmúlt néhány év Madách irodalmát –Madách-kötetek, fordítások, filológiai kötetek– mutatta be könyvszemléjében.

Ez után Mázi Béla, az MTA Könyvtára és Információs Központjának munkatársa mutatta be Madách síremlékének történetét, melyről készült összefoglalást idén kiadványban is megjelentettek „…lelkem felfelé tör…Madách Imre  síremléke” címmel, amely kiadványból a résztvevők ajándékként hazavihettek egy-egy darabot.

A síremlék történetének bemutatása után visszaterelődött a szó Madách munkásságára: Babus Antal, az MTA Könyvtár és Információs Központ osztályvezetője a „…mennyi szellem, mennyi őserő” háromnyelvű Madách-honlapot ismertette, ahol az érdeklődők Az ember tragédiájának eredeti kéziratát, pályaműveit vagy levelezéseit tanulmányozhatják.

Az Ipolysági Gimnázium diákjai is részt vettek az Irodalmi Napokon, többen közülük együttműködve a szervezőkkel, szavalataikkal színesítették a programokat.

Az előadók mellett a közönség Herencsár Ágnes cimbalomművész megindító játékát élvezhette a délután folyamán.

A rendezvényen jelen volt Nagy László, Magyarország Pozsonyi Nagykövetségének tanácsosa, Medvácz Lajos, Balassagyarmat polgármestere, Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum Igazgatója, Balogh Gábor, a Csemadok Nagykürtösi Területi Választmányának elnöke és a szervezet alelnöke, Kliment Éva.

A Madách Imre Irodalmi Napok Alsósztregován Dr. Csorba Csilla emlékbeszédével és a Felvidékről és Magyarországról érkezett intézmények és szervezetek képviselői koszorúinak elhelyezésével ért véget a Madách-síemléknél.

Másnap a magyarországi Csesztve településen folytatódott a rendezvény, ahol a Művelődési Házban Palman Imre polgármester úr köszöntötte a megemlékezőket. Az MTA Könyvtár és Információs Központ e-könyvtár digitális gyűjteményének bemutatása után, a Madách Imre emlékháznál tartottak emlékünnepséget és koszorúzást, ahol a Palócföld főszerkesztője, Gréczy-Zsoldos Enikő tartott beszédet. Az ünnepség színvonalát emelte a balassagyarmati Szent Imre Gimnázium diákjainak és a Somoskői Harsona Triónak az előadása.