Jelenlegi hely

Magyar bélyegtervezők az Ipoly partjáról: Horváth Endre és Cziglényi Ádám

/ Varga Emese Anna /
varga.emese képe
Horváth Endre-emléknapot tartottak október 13-án, Balassagyarmaton a grafikusművész és bélyegtervező halálának évfordulóján, melynek a szervezői a Madách Imre Városi Könyvtár, a Honismereti Kör, a Horváth Endre Kiadványi Alapítvány és a Mohácsi József Alapítvány. Az emléknap keretein belül idén az Ipoly bal partján – ma szlovák területen – fekvő, Ipolyszécsénykén született grafikus és bélyegtervező művészeti tevékenységét is megismerhette a közönség.
Horváth Endre-emléknapHorváth Endre-emléknapHorváth Endre-emléknapHorváth Endre-emléknap

A minden évben megtartott rendezvény szervezői Horváth Endrére és a város kiválóságaira emlékeznek a város temetőjében, amit a síremlékek koszorúzása követ. A helyi grafikusművészre Cseminczky Zoltán Munkácsy-díjas szobrászművész, a Mikszáth Kálmán Művelődési Központ és a Horváth Endre Galéria nyugalmazott igazgatója emlékezett. A város egyik kiemelkedő polgáráról, Kolvalcsik András tanár úrról pedig, aki a Balassagyarmati Honismereti Kör örökös elnöke és a Horváth Endre-gyűjtemény alapítója volt, Arató János a helyi szakiskola nyugalmazott igazgatója emlékezett. „Minden ember annyit ér, amennyi értéket vissza tudott adni városának, közösségének”–zárta a tanár úr méltatását Arató János.

Ezt követően a Kacskovics-kúriában folytatódott a rendezvény, mely a Madách Imre Könyvtár Helytörténeti Gyűjteményének ad otthont 1977 óta. A Csillagházban –ahogy a helyiek hívják – a megújult Horváth Endre-emlékkiállítást Medvácz Lajos polgármester úr adta át, aki nagyban hozzájárult annak létrejöttéhez. A kiállítás részeként kiadott Horváth Endre emlékfüzetet bemutatta a közönségnek – akik a rendezvény után egy-egy példányt haza is vihettek magukkal. Valamint felhívta a figyelmet a művész nagyságára, éleslátására és kortalan alkotótevékenységére, s beszédét a művész gondolataival zárta:

„Népünk lelkének alkatát legromlatlanabbul falusi népünkben találhatjuk meg. Meg kell adni a módot arra, hogy iparművészeink közvetlen érintkezésbe kerüljenek vele, mégpedig olyan módon, hogy az valóban hatásos legyen. Az a magyar iparművész, ki még a saját fajtáját sem ismeri, kell hogy hosszabban tanulmányozza népünk mindennapi életét, ünnepét, verejtékes munkáját, a lelkében rejlő monumentalitást, szokásait és filozófiáját, megőrzött tulajdonságait és népművészetét.”

Ezután Vagyócky Károly, a Pénzjegynyomda nyugalmazott művészeti osztályvezetője mutatta be a festő- és grafikusművész munkásságát a magyar művészettörténetben. Vagyócky Károly, –aki már az első megemlékezésen is jelen volt– a Horváth Endre hagyaték szakmai örököse, a balassagyarmati gyűjteménybe számos lányportrét és rézmetszetet ajándékozott az évek  során.

Majd a Magyar Posta Zrt. nyugalmazott filatélia igazgatója, Csegezi Tamásné „Aki a művészetben monumentálisat alkotott –Horváth Endre, a bélyegtervező” címmel tartotta meg előadását. A bélyegtervező munkásságát korszakokra bontva mutatta be, kiemelve a legjobban sikerült és különleges technikával készült darabokat.   

A harmadik előadó a Csemadok Nagykürtösi Terület Választmányának alelnöke, Kliment Éva volt, aki a szülőfalujából származó Cziglényi Ádám magyar grafikus és bélyegtervező művészeti tevékenységét mutatta be. A közönség megismerkedhetett az ipolyszécsénykei díszpolgár kalandos életútjával, zseniális munkásságával. Kiemelkedő alkotásai közé tartoznak a „világ legszebb bélyeg” elismerésben részesült munkái, a világ legszebb virágsorozata, valamint az „Agarak” sorozata, amely világviszonylatban is kiváló minőségűnek számított. Cziglényi Ádám, a maga korában világhírű elismert művész munkáiból készült kiállítást Ipolynyéken, a Nagykürtösi járás Csemadok-házában tekinthetik meg az érdeklődők.

Az emléknappal egybekötött kiállításmegnyitó után a közönség a Helytörténeti Gyűjtemény állandó kiállítása során Horváth Endre bankjegytervező grafikusművész életét és munkásságát, a Madách-szobában Madách Imre unokaöccse, ifj. Balogh Károly rajzait, valamint a Magyar Korona Gyógyszertár 20. századi enteriőrjét tekintheti meg.

A rendezvény házigazdája Vass Ágnes, a helyi Honismereti Kör titkára volt.