Jelenlegi hely

Bánsági Magyar Napok Resicabányán

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Az idei évben először Resicabánya is bekapcsolódott a Temesvár központú Bánsági Magyar Napok rendezvényeibe.

A rendezvénysorozat április 30-án kezdődött Resicabánya új negyedében, Govondáron, a Magyar Kulturális Központ átadójával. Ezáltal hivatalosan is megnyitotta kapuit a resicabányai magyarok új találkozóhelye, amelyet 2015-ben vásárolt meg a Resicabányai Református Egyházközség a Nemzetpolitikai Államtitkárság segítségével. A kulturális és közösségi céloknak megfelelően felújított és berendezett földszinti, kétszobás, konyhás, fürdőszobás lakás 2016 februárja óta már „próba üzemmódban” működik: hétfőnként csigatésztát készítenek az asszonyok, keddenként magyar nóta és népdaléneklés zajlik a központ falai között, szerdánként a Magyar Asszonyok Klubjába várjuk a hölgyeket.

Április 30-án, szombaton, 16 órakor ünnepélyes keretek között, hivatalosan is megnyílt a Központ: a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának képviseletében Szilágyi Péter helyettes államtitkár vágta át a szalagot. A resicabányai római katolikus egyház képviseletében Pál József Csaba főesperes és Ciubotaru Simon plébános szentelték fel a házat, majd Megyasszai Attila református lelkipásztor igei üzenet kíséretében adta át a Központot a resicai magyarságnak. Szilágyi Péter helyettes államtitkár beszéde után a 88 éves boksánbányai Theer József szavalta el Szombati-Szabó István Vihar előtt című versét. A megnyitó ünnepség a Hóvirág Daloskör műsorával és szeretetvendégséggel zárult.

A székházavató után azonban senki sem ment haza, ugyanis színházi előadással folytatódott a Bánsági Magyar Napok. 18 órától a govondári Líra Teremben lépett fel a tóbai (vajdasági) Petőfi Sándor Művelődési Egyesület amatőr színtársulata. Mindkét humoros színdarabjuk – a Lónak vélt menyasszony és a Viaszkvirág – egyöntetű sikert aratott a körülbelül 60 fős resicai közönség körében, legalábbis a sok nevetés és tapsolás erre engedett következtetni.

Május 1-jén, vasárnap folytatódtak a Bánsági Magyar Napok Resicabányán. Anyák napja alkalmából a Református Templomban, az istentisztelet után a Hóvirág Daloskör köszöntötte az alkalomhoz illő énekekkel az édesanyákat, amihez a gyülekezet tagjai is csatlakoztak egy-egy szívhez szóló szavalattal. Az Anyák napi műsor után az „Iskola” részben folytatódott a program: Farkas Ibolya resicabányai születésű naiv festőművésznő kiállításának megnyitójával.

A megnyitó során a művésznő elmondta, hogy közel 40 évig tanított középiskolában matematikát és nyugdíjazása után vágott bele fiatalkori álmába, a festésbe. Számos európai díj és kiállítás után most ismét szülővárosában állít ki, hogy az itteni magyar közösség is megismerhesse festményeit. A virágcsendéletek, önarcképek között resicabányai motívumokra is bukkanhatunk az élénk színvilágú, aprólékosan kidolgozott festményeken. A megnyitó koccintással, szeretetvendégséggel és a festmények nézegetésével, felfedezésével zárult, ugyanis a resicaiak többségének mindeddig ismeretlen volt Farkas Ibolya művészete. 

A Bánsági Magyar Napok további eseményeiről ITT olvashat.