Jelenlegi hely

A boszniai magyarok közös kirándulása

/ Bezzeg Gyula /
bezzeg.gyula képe
Az 1956-os forradalom hatvanadik évfordulója alkalmából a Szarajevói Polgári Egyesület kirándulást szervezett Konjicba, ami egy nagyszerű alkalom volt, hogy a térségben élő magyarok találkozhassanak egymással.
A boszniai magyarok közös kirándulásaA boszniai magyarok közös kirándulásaCsoportképA két magyar egyesület elnök asszonyai

Muratović Irma, a Szarajevói Polgárok Egyesület elnökasszonyának szervezésében, már hagyományosan október 8-án találkozhattak egymással a boszniai magyarok. A kiránduláson a szarajevói magyarok mellett nagy számban ott voltak még a banja lukai Magyar Szó Egyesület tagjai, elnökasszonyukkal, Milivojević Irénnel, az EUFOR boszniai kontingensében szolgáló magyar katonák, Sáfár dandártábornokkal az élen, valamint a Szarajevói Magyar Nagykövetség képviselői.

Konjic község Hercegovina északi hegyei között található, és a Neretva folyó szeli ketté a várost. A régi hatlyukú híd, mely 1682-ben épült, Boszniát és Hercegovinát köti össze, és az Oszmán Birodalom egyik legszebb hídja közé sorolható, a mostári Régi híd, és az Ivo Andrić által megírt híres visegrádi híd mellett. Konjicban található a mára már jól ismert Tito bunker, amely a közös kirándulás egyik állomása volt. A titkos bunker 1953 és 1979 között épült azzal a céllal, hogy akár egy atomtámadás esetén biztonságba tudja helyezni az akkori Jugoszlávia elnökét, hozzátartozóit, és a hozzá legközelebb álló 350 személyt, illetve hogy hat hónap zavartalan életet biztosítson nekik. A 90-es évekig ez a rejtekhely szigorúan titkos volt, és csak ezután került nyilvánosságra, valamint vált látogathatóvá.

Találkozónk a bunker látogatásával kezdődött, amikor is körbesétáltunk alagútjain, és bennünket is beavattak az ott történtek részleteibe. Izgalmas volt látni az elnököt védelmező katonák munka körülményeit, szálláshelyeit, illetve azt a kiépített, a korhoz képest modern rendszert, mely lehetővé tette a 300 méter mélyen fekvő bunkerben lévő életet. Végül lehetőségünk adódott megtekinteni Tito elnök és feleségének rezidenciáját is, mely gyönyörű diófa bútorból készült.

A kirándulás után mindnyájan a Neretva partján lévő vendéglőbe érkeztünk, ahol kezdetét vette az ünnepélyes ebéd. Az egybegyűlteket meleg szavakkal köszöntötték az egyesületek elnök asszonyai, és kiemelték a találkozó fontosságát. Gulyás Leonóra, a Szarajevói Magyar Nagykövetség konzulasszonya is köszöntötte a résztvevőket, valamint megemlékezett az 56-os forradalom névtelen áldozatairól, és hősies tetteikről, amelyek hozzájárultak a mai demokratikus, modern Magyarország létrejöttéhez. Hogy a megemlékezés egyben ünneppé is váljon, az egyesületek elnök asszonyai közösen szelték fel az ünnepi tortát. A nap további része kellemes társalgással telt el. A konjici kirándulásunk remek alkalom volt, hogy még inkább összehozza a térségben élő magyarokat.