Jelenlegi hely

A Csemadok Országos Tanácsa Lakiteleken

/ Veres Annamária /
veres.annamaria képe
A Szlovákiai Magyar Társadalmi és Közművelődési Szövetség (Csemadok) Országos Tanácsa, Lezsák Sándornak, az Országgyűlés alelnökének a vendégeként szombaton és vasárnap Lakiteleken ülésezett. Nagykaposról és Kaposkelecsényből a Bercsényi Miklós alapszervezet is képviseltette magát a rendezvényen.

A CSEMADOK Országos Tanácsa Lakiteleken, 2015. szeptember 12-én 11 órakkor Mács József és Duba Gyula felvidéki írók könyvbemutatójával kezdődött, amit Lezsák Sándor az Országgyűlás elnöke nyitott meg. A könyvbemutatón a nagykaposiak majd minden tagja vehetett át könyveket az íróktól, akik névreszólóan dedikáltak könyveiket.

Ebéd után a Csemadok Országos elnöke Bárdos Gyula köszöntötte a szép számmal megjelenteket, majd Lezsák Sándor emelte ki beszédében: mennyire fontosnak találja a Csemadok munkáját. Külön kérte a tagokat, hogy ne csak a magyar nyelv és a hagyományok ápolása legyen a legfontosabb, hanem az új generációs fiatal vezetők kiképzése is. Szüksége van a szervezetnek a fiatalításra,  hiszen a megjelentek 70%-a 60 év feletti volt.

Ezek után Bárdos Gyula  vezetésével a Csemadok Országos Tanácsa fontos napirendi pontjait egyeztette, többek között, hogy milyen országos felterjesztett rendezvényekre lehet számítani. Napirendi pont volt a fiatalításra kidolgozott terv is, melyben a következő nap témája sokat segíthet. 

Másnap Lezsák Sándor a felvidéki értéktár három vidékre vonatkozó tagjainak és koordinátorainak felállítását szorgalmazta. Kifejtette, hogy mi lenne elsősorban a legfontosabb ebben a gyűjtésben, majd támogatását és segítségét ajánlotta fel. Csallóköz- Felső Mátyusföld, Zoboralja és Ung-vidék kezdheti meg elsőként értékeinek összegyűjtését.