Jelenlegi hely

Csillagszóró és máglyagyújtás - két karácsony Szkopjéban

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
December 26-án a „magyar karácsonyt” ünnepeltük együtt a Teleházban, január 5-én pedig az ortodox naptár szerinti karácsonyra készülve gyújtottunk tüzet egy Szkopje közeli kis faluban.
"Az asztal terítve, immár minden kész"Az összegyűlt tagok  és a konzul úrMáglya MoranibanEgyik leglelkesebb tanítványommal, Ivánnal

A Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjai egyaránt rendelkeznek magyar és macedón gyökerekkel is; ünnepeiket ehhez mérten, mindkét ország hagyományait figyelembe véve tartják.

Így, bár az itteni karácsonyt január 6-án és 7-én ünneplik, mégis szép számmal gyűltünk össze a Teleház központi termében december végén, hogy a szokásos együtt evés és ivás, azaz „bachi ba” mellett emlékezzünk meg Krisztus születéséről.

Az eseményen a nemrég kinevezett macedóniai konzul, Dr. Varga Miklós is részt vett, akit a tagok immár ismerősként köszöntöttek, kínáltak a klasszikus helyi ételekkel és persze kérdezgettek az állampolgársági vizsga részletei felől.

A jó hangulatú együttléttel azonban még korántsem zárult le az ünneplés; január 5-én részt vettünk a hagyományos „tűzgyújtáson” is, mely a macedón karácsonyi ünnepkör nyitóeseménye. Ezen az estén hatalmas máglyákat gyújtanak országszerte, s a baráti-, szomszédi-, illetve családi körök közös evéssel-ivással, énekléssel és tánccal múlatják az időt. Jómagam néhány Teleház taggal a Szkopjéhez tartozó Morani falucskába látogattam el, ahol az összegyűlt helyiek egy emberként igyekeztek beavatni a macedón tradicionális zenék, táncok és karácsonyi szokások világába.

Sajnos - mivel mindenkinek megvan a maga szomszédsága, akikkel együtt „illik” tüzet gyújtani - ezen az eseményen nem voltunk olyan sokan együtt a Szervezetből, mint decemberben.
A lényeg azonban változatlan: macedónként magyar és magyarként macedón tradíciókat is ápolunk, tiszteletből, szeretetből.