Jelenlegi hely

„Ébredés” - 6 éves Küküllőszög egyetlen magyar nyelvű rádióműsora

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Hatodik születésnapját ünnepelte a teljes Küküllőszöget lefedő Balázsfalvi Rádió (Radio Blaj) egyetlen magyar nyelvű rádióműsora. Ezen jeles alkalommal Kémenes Lóránt, az Ébredés főszerkesztő-műsorvezetője rádiós munkatársaival együtt ünnepi hangulatú - élő adással egybekötött - nyílt napra várta érdeklődő hallgatóit a stúdió épületében.
6 éves az Ébredés, Küküllőszög egyetlen magyar nyelvű rádióműsora6 éves az Ébredés, Küküllőszög egyetlen magyar nyelvű rádióműsora6 éves az Ébredés, Küküllőszög egyetlen magyar nyelvű rádióműsora6 éves az Ébredés, Küküllőszög egyetlen magyar nyelvű rádióműsora

A küküllőszögi magyar nyelvű rádióműsor ötlete nyolc évvel ezelőtt fogalmazódott meg Kémenes Lóránt gondolataiban, aki ezt komoly szakmai tapasztalattal, őszinte szívvel és kitartó munkával valóra is váltotta. Közel két év küzdelem után, 2010-ben főszerkesztő-műsorvezetőként sikerült elindítania a heti húsz percben jelentkező magyar nyelvű adást, amely címével is üzen: „Ébredés”. Célja a balázsfalvi, tágabb körben a küküllőszögi szórványmagyarok öntudatra ébresztése. Balázsfalva mellett kiemelten Tür és Magyarpéterfalva lakóihoz kíván szólni, ugyanakkor az internet által minden magyarhoz is. Adásaiban helyi, nemzeti és nemzetközi hírekkel, tudósításokkal és a magyar kultúrára jellemző zenékkel jelentkezik minden kedden és pénteken 11 óra 15 perckor. A műsoridő mára a kezdeti időintervallum több mint duplájára nőtt, egy-egy adás jelenleg közel 45 percet tart. 

Nagy megtiszteltetés és öröm számomra, hogy 2016. szeptember 20-tól kezdve én is bekapcsolódhattam az Ébredés műsorába. Bemutatkozásomat követően kilenc hónapon át minden adásban önálló, népzenei témájú műsorrésszel jelentkezek a küküllőszögi szórványmagyar hallgatók nemzeti identitástudatának, népzeneszeretetének, valamint kulturális örökségük és népszokásaik ismeretének erősítése céljából. Bízom abban, hogy rádión keresztül is olyan értékeket adhatok át, amelyek halló fülek mellett érző szívekre találnak.

2016. október 18. napján a Balázsfalvi Rádió (Radio Blaj) stúdiójában egy nyílt nap során ünnepeltünk együtt Kémenes Lóránt főszerkesztő-műsorvezető,  Claudiu Nicusan rádióigazgató, munkatársaik, valamint az érdeklődő hallgatók társaságában, akik amellett, hogy betekintést nyerhettek a műsor készítésének folyamataiba, közre is működhettek egy-egy énekkel vagy verssel az élő adás ünnepélyességéhez. Az Ébredés társzerkesztőjeként én két kobzos-énekes dallammal kívántam boldog születésnapot rádióműsorunknak.

Az élő adás végeztével kötetlen beszélgetéssel egybekötött, kellemes hangulatú közös ebédre vártunk szeretettel mindenkit a stúdió épületében. Már ez is a meglepetés erejével hatott, azonban ezután következett az a pillanat, amire szinte senki nem számított: Furus Julianna mézeskalács-készítő művész alkalomhoz illő gyönyörű alkotásaival ajándékozott meg mindnyájunkat.

Szívből remélem, hogy még számos sikerben és örömben gazdag évet élhet meg az Ébredés rádióműsora a küküllőszögi szórványmagyarság számára élménydús, gondolatébresztő, tanulságos és identitáserősítő rádiózási lehetőséget biztosítva. 

A Balázsfalvi Rádió magyar nyelvű adásának hanganyagai az Erdély.ma oldalán online elérhetőek: http://erdely.ma/balazsfalva