Jelenlegi hely

Elie Wieselre emlékeztek Máramarosszigeten

„Az antiszemitizmus Auschwitzhoz vezetett”

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
Emlékmenetet szerveztek Máramarosszigeten Elie Wiesel és a holokauszt áldozatainak emlékére. Az emlékmenet jelmondata: „Az antiszemitizmus Auschwitzhoz vezetett”.
Elie Wiesel házIndulásra készenSoha többéEmlékhely

Elie Wiesel 1928 szeptember 30-án született, Máramarosszigeten. 1944 május 16-án családjával együtt deportálták. A második világháború után először Párizsban telepedett le, majd 1961-től az Egyesült Államokban élt, ahol a bostoni egyetem társadalomtudományi tanszékén tanított. A Holokauszt kifejezést ő használta először a mai értelemben. 1986-ban Nobel-békedíjat kapott. Elie Wiesel 2016 július 2-án halt meg, New Yorkban.

Az emlékmenet jelentőségét növelte, hogy Máramarosszigeten a II. világháború előtt a lakosság 39%-a zsidó származású volt. 1944-től kezdve több, mint 11 ezer zsidót deportáltak, ma hozzávetőlegesen 120 fő körüli a zsidóság száma. A korábbi nyolc zsinagógából mára már csak egy maradt.

Az emlékmenet Elie Wiesel szülőházától indult, majd a máramarosszigeti vasútállomásra érkezett, ahonnan 1944-ban több ezer zsidót deportáltak Auschwitzba.

Az emlékmeneten közel hatszázan vettek részt.