Jelenlegi hely

Elindítottuk a Babits Mihály Önképzőkört Fogarason

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
A Petőfi Sándor Program keretében Fogarason elindult egy önképzőkör mozgalom, amely a város híres lakójáról, tanáráról, közösségszervezőjéről, nemzetünk nagy irodalmi személyiségéről, Babits Mihályról kapta a nevét.
Az önképzőkör logójaZsigmond Józsefközönség

A Babits Mihály Önképzőkör kéthetente fog tevékenységeket szervezni, mely alkalmakra különböző közéleti és történelmi témákban fognak előadók érkezni, esetenként kiállításokat fogunk megnyitni és kézműves foglalkozásokat is szervezünk.

Az önképzőkör megnyitójára 2015. Novemer 4-én került sor, a református egyház közösségi termében. Ez alkalomra Zsigmond Józsefet, a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat munkatársát hívtuk meg Sepsiszentgyörgyről, aki Kisebbségvédelem Romániában címmel tartott rendkívül érdekes, tényfeltáró előadást, beszámolva a szervezet eddigi tevékenységeiről, módszereiről, és az elért eredményekről. Az előadás hasznosságát bizonyítja a sok felmerült és megválaszolt kérdés, hozzászólás. A szórványban élő magyar emberek ugyanis többször találkoznak olyan helyzetekkel, ahol alapvető kisebbségi jogaik sérülnek, ugyanakkor ők azok, akik ehhez jobban hozzászoktak, mint a tömbben élő magyarok, éppen ezért van, amikor bizonyos helyzetekben nem érzik, nem élik át jogaik sérülését és ezek súlyát. Ezt pedig általában rendkívül tudatosan és hatékonyan kihasználja a többség.

Az előadó elmondta, hogy Romániának páratlanul jó kisebbségvédelmi törvényrendszere van, de a betartása és betartatása nagyon gyerekcipőben jár. A Mikó Imre Jogvédő Szolgálat kitartó munkát végez a helyzet javítása érdekében, mely része a nemzetközi nyilvánosság is.