Jelenlegi hely

Farsangi Magyar Bál Resicabányán

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Hagyományteremtő céllal, 150 fő részvételével rendezte meg a Templom és Iskola Szórvány Egyesület Farsangi Magyar Bálját január 23-án, szombaton Resicabányán.

A készülődés azonban már jóval korábban elkezdődött. A bált megelőző szombaton a resicai gyerekek és fiatalok álarckészítő kézműves foglalkozáson vehettek részt Kovács Ágnes ösztöndíjas vezetésével. A helyi óvodások is elkészítették saját farsangi maszkjukat, így például tündérek, kalózok és nyomozók is részt vettek a bálon.

Míg a gyerekek az álarcokat és jelmezeket cserélgették, addig a felnőttek élő zenére járták a csárdást a Szeged Néptáncegyüttes tagjainak: Adorjányi-Szabó Nóra, Számfira Máté, Nagy Zita és Adorjányi Botond közreműködésével. Utóbbiak szeptember óta havi rendszerességgel tanítják a resicai fiatalokat csárdásozni. Februártól pedig már nemcsak gyerekeknek, hanem felnőtteknek is szóló táncház indul Resicabányán Zita és Boti vezetésével!

A fiatalok néptánc bemutatója után tánctanítással egybekötött táncház következett, mindehhez a temesvári Szinkron Együttes húzta a talpalávalót, vacsorára a finom töltött káposzta sem maradt el. Az élő zene varázsa és a táncosok lendülete magával ragadta a bálozókat, szinte sohasem volt üres a táncparkett. Volt olyan vendég is, aki hívás közben kirakta a telefonját az asztalra, így „közvetítette” a magyar zenét a bálon részt venni nem tudó barátainak. Hogy mi a titka a sikernek? „A minőségi munka – legyen szó zenélésről, néptáncról, tanításról – mindig meghozza a gyümölcsét. Csak így érdemes csinálni” – mondta a bál végén Szabó Ferenc, a Szinkron Együttes vezetője.

A rendezvény sikerességének, eredményességének egyik fokmérője lehet az is, hogy sikerült becsalogatni több olyan resicabányai és környékbeli magyart is, aki eddig nem vett részt programokon, nem járt magyar közösségbe. Reméljük, ez a pozitív tendencia folytatódik!