Jelenlegi hely

A Felsőrákosi Hagyományőrző Asszonykórus vendégszereplése Fogarason

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Április 5-én, kedden a Babits Mihály Önképzőkör meghívására híres, díszes népviseletükben Fogarasra érkezetek a felsőrákosi székely asszonyok.
A felsőrákosi Asszonyórus a fogarasi várnálvonulnak az asszonyokbemutatásra kerültek a viseletekSzász Tibor, református lelkész köszönti a vendégeket

Fellépésük előtt megtekintették a város nevezetességeit, így a járókelők is rácsodálkozhattak a tizenöt fős csoport egységes, minden szemet megragadó látványára. A felsőrákosi Unitárius Egyházközség volt énekvezéréről elnevezett Fitori Miklós Unitárius Dalárda, ismertebb nevén Felsőrákosi Asszonykórus országszerte sok sikeres fellépésen van már túl. Székelyföldön, Kolozsváron de a Dél-erdélyi szórvány nagy városaiban, Gyulafehérváron és Nagyszebenben is visszatérő vendégeknek számítanak. Fogarason viszont elmondásuk szerint többségük még nem járt. Ez volt tehát az első fellépésük, melyre 18 órától került sor a Fogarasi Református Egyházközség gyülekezeti termében. A fellépés az ősz óta működő Babits Mihály Önképzőkör keretében valósult meg, mely működése a Petőfi Sándor Program fogarasi programjához köthető. A népdalok felcsendülését megelőzően a lelkes fogarasi magyar közönség örömére Molnár Margit a dalárda tagja bemutatta a különböző viseleteket, ismertette a színek, motívumok jelentését, és mesélt a sok esetben több generáción át öröklődő száz évnél is sokkal öregebb ruhadarabok megőrzésének csodálatos missziójáról is. Egy-egy ékesen szóló, a dalárda előadásában hallható autentikus népdalcsokor között Fábricz Emilia, rákosi unitárius énekvezér, a dalárda vezetője egyéni produkcióval is fellépett.

A népdal és a népviselet együttes hatása, az előadók és a közönség arcáról leolvasható öröm, hangsúlyosan kifejezte azt, hogy amíg vannak ilyen alkalmak, addig jó érzés magyarnak lenni egy tömbmagyarságú székely faluban és a szórványban is.