Jelenlegi hely

Folytatódtak a Bánsági Magyar Napok Resicabányán

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
A govondári Magyar Kulturális Központ hivatalos átadását, a vajdasági színtársulat előadását, az Anyák napi ünnepséget és Farkas Ibolya naiv festőművész kiállításának megnyitóját követően is folytatódtak a Bánsági Magyar Napok Resicabányán.

Május 3-án délután az esős idő ellenére, több mint 50 érdeklődő gyűlt össze egy közös főzésre a Templom és Iskola épületében, illetve udvarán. A Magyar Gasztronómiai Napon résztvevők tradicionális magyar ételeket készíthettek helyi asszonyok vezetésével. A gulyáshoz először közösen megtisztították és feldarabolták a hozzávalókat, majd az udvaron felállított sátor alatt – amire a zuhogó eső miatt nagy szükség volt – kitartóan őrizték, keverték a két bográcsban készülő gulyást.

Közben készült a desszert is: miután az asszonyok begyúrták a fánknak és csörögének való tésztát, a legkisebbek szaggatták ki, illetve vágták és hajtották formára. A kisült fánkokat szintén a gyerekek szórták meg porcukorral.

Az elkészült ételek egyöntetű sikert arattak, amit csak fokozott egy helyi termelő bora és pálinkája. Az este jókedvű nótázással zárult.

Május 7-én, szombaton délután Farkas Ibolya festőművésznő tartott alkotódélutánt, amelybe nemcsak a gyerekek, hanem szülők, nagyszülők is bekapcsolódtak. Sok vízfestékkel, egy jó adag fantáziával és nem kevesebb bátorsággal készültek az élénk színek kavargásából álló nyomatok.

Magyar nótaesttel zárult május 8-án, vasárnap este a Bánsági Magyar Napok Resicabányán. A temesvári Magyar Színház színészeiből álló zenekar, a Shake Kvartett vendégszereplését közel 70-en tekintették meg a govondári Közgazdasági Líceum kantinjában. A színész-zenekar előadásában felcsendültek olyan ismert nóták is, mint a Jaj, de szép kék szeme van magának, a Rózsalevél vagy a Nem élhetek muzsikaszó nélkül, amiket szinte kivétel nélkül együtt énekelt a közönség a színészekkel.

A magyar nótaest a Temesvári Magyar Nőszövetség támogatásával valósulhatott meg, a Bánsági Magyar Napok Resicabányán programsorozat létrejöttét pedig a Communitas Alapítvány támogatta.

Sikeres programsorozatot zárhatunk: a Templom és Iskola Szórvány Egyesület szervezésében április 30-tól május 8-ig összesen 6 rendezvényen találkozhatott a bánsági (Krassó-Szörény és Temes megyei, illetve vajdasági) magyarság, és gyarapodhattak új ismertségekkel, illetve kulturális és közösségi élményekkel. Reményeink szerint jövőre még gazdagabb programkínálattal és még több résztvevővel folytatódhat a Bánsági Magyar Napok Resicabányán!

A Bánsági Magyar Napok korábbi eseményeiről ITT olvashat.