Jelenlegi hely

A hétfejű tündér esete a resicai gyerekekkel

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
November 15-én első alkalommal vendégszerepelt Resicabányán, a Templom és Iskola épületében a temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház bábtagozata. Lázár Ervin meséje nyomán készült előadásukkal, A hétfejű tündérrel varázsolták el a resicai magyar óvodásokat és kisiskolásokat.

Több kisgyermek először vett részt bábszínházi előadáson, és az est különlegességét a darab szokatlan bábtechnikája csak még inkább fokozta. Mesekönyvek lapjaihoz hasonlítható leginkább ugyanis A hétfejű tündér díszlete: ahogy haladt előre a történet, úgy lapozták tovább a háttérül szolgáló „mesekönyvet” a színészek. A szereplők kétdimenziós bábfigurái pedig a lapok közül bukkantak fel, és oda is bújtak vissza.

A darab főszereplője a magát csúnyának – „elátkozottnak” – gondoló kisfiú, aki emiatt zacskóval a fején jár-kel a világban, így persze még inkább céltáblája a gúnyolódásnak. „A tökéletes világban, ahol mindenki úgy néz ki, mintha most jött volna elő egy divatlapból, mindenki szép és híres, sikeres és tökéletes, hogy találja meg a helyét az, aki más, mint a többi?” – merül fel a kérdés a színház honlapján olvasható beharangozóban. A temesváriak mesés köntösbe öltöztették a másság, az elfogadás és a barátság mindig aktuális kérdéseit, és átültették a média uralta, kirakat-világunkba.

Az előadás valójában mindenkihez szól, aki valaha is csúnyának gondolta magát, akit csúfoltak már ki a külseje miatt, aki néha legszívesebben zacskót húzna a fejére, hogy elbújjon a világ elől. Azaz mindenkiről – legyen az gyerek, fiatal vagy felnőtt –, akinek nincs elég önbizalma elfogadni és felvállalni önmagát. De, mint az előadásból is kiderül, az átok nem létezik!

„A temesvári magyar színház fontosnak tartja a határon túl élő szórványmagyarság kulturális identitásának megőrzését és támogatását, valamint a helyi magyar nyelvű intézményekkel való szakmai kapcsolatok kiépítését és fenntartását.” – olvasható a színház honlapján. Ehhez az ars poeticához hűen látogatott el a bábtagozat Resicabányára, és csempészett egy kis magyar nyelvű színházi élményt a helyi gyerekek és szüleik mindennapjaiba.

Reméljük, hogy ez az előadás csak a kezdet, és lesz még alkalmuk a resicaiaknak a temesvári társulat előadásaiban gyönyörködni.