Jelenlegi hely

Húsvéti készülődés a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben

/ Gál Veronika /
gal.veronika képe
A kereszténység ünnepére, húsvétra készült az Al-dunai Hertelendyfalva székely-magyar közössége. A felnőttek és gyerekek is bekapcsolódtak a közös készülődésbe. A guzsalyas csoport asszonyai jótékonysági rendezvényre tortákat sütöttek, a gyerekek tojásokat díszítettek.

Húsvéti jótékonysági kezdeményezés

A szervezők, készítők összefogásának eredményeként a szeretet édes szeletekbe burkoltan jutott el a nehéz sorsú gyerekekhez, felnőttekhez.

„Szeretet és jótékonyság egy, mert ha jól cselekszünk, szeretettel tesszük.” (Boldog Teréz anya)

A Dél-bánsági körzet, Antalfalva községéhez tartozó Cserépalján tizenegyedik alkalommal, Virágvasárnap szervezték meg a „Crepajački torta” elnevezésű torta  kiállítást. A rendezvénynek humanitárius célja volt, a több mint 35 tortát, és mellette a különféle süteményeket árva gyerekeknek, hátrányos helyzetű családoknak és öregotthonok lakóinak ajánlották fel. A körzetben tevékenykedő női szervezetek szorgos asszonyai szépen díszített tortákkal, ízletes süteményekkel jelentek meg a kiállításon.

 

Hertelendyfalvát a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület guzsalyas asszonyai képviselték. Az ünnep alkalmából finom, régi recept alapján készült tortákat készítettek, állítottak ki  és adományoztak a nehéz körülmények között élők számára. Hertelendyfalváról a megajándékozottak ünnepi asztalára  hagyományos fatörzs torták kerültek.

 

A gazdag csokoládé krémes, faágakra emlékeztető finom töltött tekercset francia nyelvterületen hagyományos karácsonyi desszertként ismerik, de bármilyen más alkalomra, ünnepre készíthető a mutatós, finom édesség. A torta elkészítése csupán kis ügyességet igényel, nem nehéz. Alapja egy könnyű piskótatészta, melyet megtöltünk és bevonunk. Lehet egyetlen tekercs, vagy több oldalon díszíthetjük szeletekkel, ,,ágakkal,,. Az elkészítési ideje kb. 60 perc.

Hozzávalók:

A piskótához: 6 tojás, 6 kanál cukor, 4 kanál őrölt dió, 2 kanál liszt, fél mokkáskanálnyi sütőpor

A töltelékhez és a bevonathoz: 25 dkg vaj, 20 dkg porcukor, 10 dkg csokoládé, ½ l tej, 4 kanál liszt

Díszítéshez: Ízlés szerint: őrölt dió, csokoládéforgács, marcipánfigurák

Elkészítés: Az egész tojásokat a cukorral habosra keverjük, majd folyamatos keverés mellett hozzáadjuk az őrölt diót és a sütőporral kevert lisztet. Kikent, lisztezett tepsiben sütjük. Sütés után nedves konyharuhára borítjuk és felcsavarjuk. Amíg a tekercs hűl, elkészítjük a krémet: négy kanál lisztet egy kevés tejben simára keverjük és a felforralt tejben megfőzzük. Amikor kihűlt belekeverjük a vajat, porcukrot és az olvasztott csokoládét.

A kihűlt piskótatekercset megkenjük a krémmel és feltekerjük. A tekercset tálra helyezzük és a maradék krémmel bevonjuk. Villával fatörzsre emlékeztető vonalakat húzunk bele. A tekercsből levágjuk az ,,ágakat,, és krém segítségével a  fatörzs oldalához ragasztjuk, majd kedvünk szerint dekoráljuk, végül 2-3 órára hűtőszekrénybe helyezzük.

Adatközlő: Varga Erzsébet, a hertelendyfalvi Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesület népművészeti csoportjának vezetője

Húsvéti tojások készítése

Az ünnepi készülődés a gyerekek életében is izgalmas dolog, és büszkén viszik haza a saját kezűleg készített díszeket, festett tojásokat. Idén is a Tamási Áron Székely-Magyar Művelődési Egyesületben szerveztük meg a húsvéti tojásfestő délutánt. Rendkívüli örömmel, élvezettel készítette minden gyerek a húsvéti ajándéknak szánt tojásokat, kosárkákat. A tojások dekorálására többféle eszközt és módszert használtak, volt színezés, ragasztás, festés, szalvéta technika. A barkaágra akasztható színes tojások készítése és elhelyezése különös élményt jelentett a kisebbek számára.