Jelenlegi hely

Ifjú tehetségek Zselízen - avagy Ki a vagány a vidéken?

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Gyerekzsivaj, kacagás, nevetés és jókedv töltötte meg már kora reggel a zselízi kultúrházat 2015. november 13-án, ahol a lévai járás magyar fiataljai tehetségkutató verseny szerveztek Ki a vagány a vidéken? címmel. A versenyen részt vettem jómagam is társszervezőként.

A megmérettetésre a környékbeli magyar alapiskolás diákok jelentkezhettek tánc és ének kategóriában. A délelőtt első fellépői a táncosok voltak, akik több stílusban csillogtathatták meg tudásukat, mérhették össze tehetségüket. A versenyszámok között volt modern tánc, néptánc, de akadt olyan is, aki a romakultúra táncait elevenítette fel. 

A táncfellépők után egy kis meglepetéssel szolgált mind a zsűri, mind a diákok számára a külön kategóriában induló, Farkas Szilárd, bűvész, a lévai Juhász Gyula Alapiskola diákja. Az ifjú kis tehetség mutatványaival, rövid előadásával nagyon ügyesen elvarázsolta a kisgyermekeket, szórakoztatta a közönséget és a zsűrit is. Ezután az ének kategóriáé volt a főszerep, ahol megint nagyon színes, változatos volt a program: Hallhattunk magyar népdalokat, magyar slágereket, de akadtak olyanok is, akik inkább a pop kategóriát választották.

 A rengetek fellépő, színes műsor eredményeként a verseny nagyon szoros volt. Éppen ezért a 4 tagú, szakmai zsűrinek nagyon nehéz feladata volt, mikor a döntésüket kellett meghozniuk.

Munkában a zsűri

A tánc kategória győztese a Charlie angyalai- az Ipolyszakállosi Alapiskola tánccsoportja lett. Az ének kategóriában pedig a képzeletbeli dobogó legfelső fokára Fábián Máté, az ipolysági Fegyverneki Ferenc Közös Igazgatású Katolikus Iskola diákja állhatott fel, aki egy magyar népdallal kápráztatta el a hallgatóságot.

Fábián Máté diák

Külön díjat is osztott a zsűri.  A legtehetségesebb táncos díját Nagy Vanda, a Juhász Gyula Alapiskola diákja kapta, míg ének kategóriában a tavalyi győztes, Molnár Ibolya érdemelte ki a zsűri elismerését. Díjazták az ifjú varázslónkat is, aki reméljük a jövőben majd újabb bűvészmutatványokkal bűvöl el minket.

Nagyon örültem, hogy részese lehettem ennek az eseménynek, és láthattam a szórványban élő magyar kisgyerekek mennyire sokoldalúak, és hogyan érintik meg egymás szívét az általuk előadott kis műsorral. „Ha fölgyújtjuk a gyermekben a veleszületett szikrát, azzal mindig olyan magaslatok felé nyitunk utat, amilyenekről álmodni sem mertünk volna.”

A szervezők nem titkolt szándéka, hogy amellett, hogy felkutassák a felvidéki magyar gyerekek közt rejlő tehetségeket, ezzel a rendezvénnyel a gyerekekben az összetartozás, illetve a magyarság tudatot erősítsék.