Jelenlegi hely

Karácsony Krassó-Szörényben

/ Kovács Ágnes /
kovacs.agnes képe
Meghitt pillanatoknak lehettek részesei Karácsony táján a Krassó-Szörény megyei magyarok, ugyanis a Templom és Iskola Szórvány Egyesület szervezésében három településen került megrendezésre „Magyar Karácsony”.

December 18-án Boksánbányán, 24-én Resicabányán, 27-én Oravicabányán ünnepelhetett együtt a helyi magyar közösség. Ahogy Boksánbányán, úgy Oravicabányán is történelmi pillanatoknak lehettünk tanúi, ugyanis egyik településen sem volt évek óta hasonló magyar nyelvű karácsonyi ünnepség.

A boksánbányai református templomban énekel a Hóvirág Daloskör

Megyasszai Attila lelkész tolmácsolta igei üzenet mellett elhangzottak karácsonyi versek és történetek, illetve mindhárom helyszínen fellépett a resicabányai Hóvirág Daloskör. Adventi és karácsonyi énekeket adtak elő, majd betlehemes játékkal idézték vissza a régi idők karácsonyait, könnyeket csalva a nézők szemébe. A Daloskör 2007-es megalakulása óta a helyi hagyományőrzés egyik alappillére: a főleg nyugdíjasokból álló közösség fáradhatatlanul közvetíti a magyar kultúrát megyeszerte és a határokon túl is.

Gyerekek is szerepeltek Resicabányán

A megható karácsonyi pillanatok Boksánbányán szeretetvendégséggel, Resicabányán és Oravicabányán ajándékok és segélycsomagok átadásával zárultak.

Oravicai magyarok az ajándékcsomagokkal

A boksánbányai ünnepség után az egyik résztvevő elmondta, hogy a karácsonyt már nem tudja otthon, a szerettei körében tölteni, mert külföldre kell utaznia dolgozni, de ez az alkalom kárpótolta mindenért.