Jelenlegi hely

Karácsonyi Könyvvásár - Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében könyvbemutató

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
Advent első vasárnapján, 2016. november 27-én tartotta a lévai Reviczky Társulás a hagyományosan évek óta megrendezésre kerülő karácsonyi könyvvásárnak az ünnepélyes megnyitóját, melyet Kosztolányi Magdolna, a Lévai Magyar Asszonyok Ligájának elnöke nyitott meg, s köszöntötte a résztvevőket.
1234

A könyvvásár nyitó rendezvényén bemutatásra került az Élő Zoboralja Közhasznú Egyesület által kiadott Esterházy Jánosról szóló könyv is. A könyv bemutatóját Újváry László, a Reviczky Társulás már korábban leköszönt elnöke vezette, aki a felvezetőjében elmondta, hogy maga a könyv a 2014-ben tartott Esterházy Jánosról a közép-európai dialógus jegyében című konferencia leírt anyagát tartalmazza. Ezt követően ismertette Esterházy János életét, valamint beszélt a magyarság melletti tanúságtételéről is, amely ma is követendő példa a felvidéki magyaroknak.

A könyvbemutatót dr. Zilizi Zoltán, a könyv szerkesztője is megtisztelte jelenlétével, aki Újváry László bevezetőjét követően vette át a szót. A történész első szavaiban megköszönte a lehetőséget, hogy beszélhet Esterházy Jánosról, és feltette azt a kérdést, hogy miért is kell ma foglalkozni Esterházy Jánossal?

„Hogy néz az ki, hogy egy ország tisztel, becsül egy embert és ugyanazt az embert egy másik ország a legsúlyosabb büntetéssel bünteti, stigmatizálja?”  - Ezekre a kérdésekre is kaphattak választ azok, akik eljöttek a karácsonyi könyvvásár nyitó előadására.

Dr. Zilizi Zoltán

Dr. Zilizi Zoltán beszélt a könyv alapját képező konferencia jelentőségéről is: Esterházy János ma a magyar emlékezet méltán megbecsült része, de ugyanakkor Közép-Európában személyéről eltérően gondolkodnak. Éppen ezért a konferencia lényege pont az volt, hogy az eltérő véleményeket közelítsék. Céljuk volt az Esterházy Jánosról való párbeszéd elindítása is, mert a párbeszéd a legfontosabb és egyik lehetséges módja az előrejutásnak, illetve ha megpróbáljuk megérteni egymás érvrendszereit. Ennek eredménye lehet, hogy a szlovák-magyar kapcsolatot párbeszéd útján jó irányba mozdítsák elő.

Az előadásban a hallgatóság Jan Rydel, az Emlékezet és Szolidaritás Európai Hálózatának Bizottsági irányító tagjának a véleményét is megismerhette, aki szerint Esterházy János összeköti és egyben meg is osztja a magyarokat és a szlovákokat. Összeköt, amennyiben Esterházy János szlovákiai magyarként működött. És megoszt, mert nem fogadta el Csehszlovákiát olyannak, mint amilyen az volt. Személye körül Közép-Európában ma is folyamatosan vita van.

Arra a kérdésre azonban, hogy milyen szerepe van Esterházy Jánosnak a felvidéki magyarság identitásának megőrzésében, a válaszban dr. Zilizi Zoltán a Pozsonyi Magyar Intézet vezetőjének, Molnár Imrének a szavait elevenítette fel, miszerint a felvidéki magyarok identitásának megőrzésében három szerepet tölthet be: Az első a közvetítő szerep, Esterházy János tevékenysége és munkássága révén a felvidéki magyarok közvetítői szerepet töltenek be az anyaországi magyarok és a szlovákiai szlovák társadalom között. A második a példa, amit Ő nyújtott a jogegyenlőségért, a kisebbségi jogokért vívott küzdelem során, és a harmadik a hűség. Hűség a szülőföldhöz. Többször is megtehette volna, hogy itt hagyja a szülőhazáját, de nem tette.  Esterházy János éppen ezért is a „Magyarságunk, közösségünk szimbóluma” .

Zárszavában a tavasszal megjelent könyv visszhangjáról mesélt az előadó. A könyvbemutatót Wirth Jenő, a Reviczky Társulás elnökének felszólalása zárta, aki megköszönte az előadónak, hogy elfogadta a Reviczky Társulás meghívását, valamint örömét fejezte ki, hogy pont ennek a könyvnek a bemutatásával sikerült megnyitni a magyar karácsonyi könyvvásárt.