Jelenlegi hely

Királyhelmecen él az ökumené

/ Veres Annamária /
veres.annamaria képe
A közép-európai zsidó zsinagógák molinós vándorkiállítását Szesztai Ádám főkonzul nyitotta meg Királyhelmecen. A város történelmi zsidó közössége megfogyatkozott, mégis békében élnek református, római katolikus és zsidó vallásúak egymás mellett.

Királyhelmec frissen felújított régi református kisiskolájának megnyitója egy érdekes vándorkiállítással tárta ki előttünk kapuit.

Magyarország Kassai Főkonzulátusa, Királyhelmec város, valamint a Királyhelmeci Református Egyházközség szervezésében, Bodrogköz központjában is bemutatásra került a Kelet-Közép-Európa zsinagógái 1782-1944 címet viselő vándorkiállítás. A tárlat ünnepélyes megnyitójára szeptember 9-én 17:00 órai kezdettel került sor Királyhelmecen, a református gyülekezet egykori iskolaépületében.
A kiállítás Klein Rudolf építészettörténész, egyetemi professzor Kelet-Közép-Európa kilenc országának zsinagógáiról készített fotói alapján készült. A kiállítás húsz év kutatásának eredményét mutatja be dióhéjban. A látogató időbeli utazást tehet, hiszen a fotók végigkövetik a zsidók több évszázados vándorlását a mai Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország, Ukrajna, Románia, Horvátország, Szlovénia és Szerbia városaiba és falvaiba. A kiállítást szeptember 30-ig lehet megtekinteni.
 
Szesztai Ádám főkonzul úr a megnyitójában említette: mennyire szerencsés időben nyílik meg ez a kiállítás, hiszen a zsidó óévnek és újévnek épp most volt a váltása. Kiemelte azon fontos történelmi eseményt amikor még ez a terület a "kódex" törvény alá azért nem került, mert 1938-ban még magyar területnek számított. Később 1939-ben megváltozott, így Kiráylhelmecról is sok család esett a holokauszt áldozatává. 
Királyhelmec polgármestere Pataky Károly röviden méltatta a molinókat, majd kijelentette, mindent megtesz azért, hogy a település egyetlen zsinagógáját a város megvehesse, és azt méltó múltjához híven felújítsa. Ehhez a segítséget a főkonzul úrtól is megkapja - reagált rá Szesztai Ádám.
 
Ezután Molnár István református lelkésztől összefoglaló képet kaptunk a királyhelmeci református és zsidó közösség összefonódásáról. Megtudtuk tőle azt is, hogy kiállítás a következő héten egy biblia tárlattal fog bővülni. 
 
A beszédek közt a Királyhelmeci Művészeti alapiskola diákjai énekeltek és zongoráztak.