Jelenlegi hely

Küküllőalmáson Tavaszváró Szórványkoncert - Tavaszi szél vizet áraszt

/ Ferencz Orsolya /
ferencz.orsolya képe
2016. március 19-én, szombaton 19 órai kezdettel a 12 részes Tavaszváró Koncertsorozat Szórványban 4. helyszíne Küküllőalmás volt. Hajdú Nagy István református tisztelet úr és Hajdú Nagy Ilonka tiszteletes asszony segítségemre voltak a szervezésben és közreműködésben. A rendezvény egy áldással-köszöntővel kezdődött. Hajdú Nagy Ilonka, a tiszteletes úr felesége készítette fel a Küküllőalmási Református Vallásórás diákokat, akik magyar verset, magyar népdalokat énekeltek. A "Tavaszi szél vizet áraszt" népdalt, mindenki lelkesen énekelte. Ezek után következtek a magyar klasszikus nagy operettek és végül egy közös éneklés.

Hajdú Nagy István felkérését elfogadva érkeztem Küküllőalmásra. A tiszteletes úr december óta teljesít szolgálatot Küküllőalmáson és a szomszédos Somogyomban. Számára nagy kihívás és nemes feladat ebben a piciny faluban szolgálatot teljesíteni. A falunak körülbelül 500 fő román és 250 magyar lakosa van. A legfontosabbnak tartja, hogy a magyar közösséget összefogja, a magyarok összetartóak legyenek és újból fontos legyen számukra az anyanyelv használata. Sajnos a faluban nincs magyar oktatás, így az elrománosodás egyre erősebb tendenciát mutat. 

 Érkezésük óta a házaspár szívvel-lélekkel munkálkodik azon, hogy az ünnepeket együtt ünnepeljék meg. A tiszteletes asszony is összefogja a gyermekeket, foglalkozásokat tart nekik, és mindig készülnek újabb és újabb eseményekre, ahol ünneplőben, székely ruhában jelennek meg a gyerekek. A tiszteletes úr házról házra jár, hogy segítse a családokat, rászorulókat. Igyekszik kulturális eseményekkel gazdagítani az éves programot. A lakosok nagyon lelkesek, hiszen nem volt még lehetőségük színházi előadást látni, magyar operettet hallani. Volt, aki tele izgalommal a szívében érkezett, mert ilyen jellegű műsor még nem volt a faluban. Örvendetes volt, hogy más szórványtelepülésekről,Medgyesről és Segesvárról is érkeztek érdeklődök. 

A fellépő gyermekek közül volt egy kislány, vegyes házasságból született, ahol az édesanya román. Előző esti beszélgetéskor derült ki, hogy a kislány mindig szeretett volna magyarul megtanulni. Másnap a román anyuka, egyetlen szülőként, székely ruhába öltöztette a románul beszélő kislányt, aki boldog mosollyal állt a színpadon, és próbálta énekelni a magyar operetteket. Sok gyermek már nem tud magyarul, egymás között románul beszélgetnek.

A fellépés után  a tiszteletes úr megmutatta a református templomot. A kórus déli részén Szent György legendáját ábrázoló, XV. századi freskó maradványai találhatók. Az északi oldalon nehezen olvasható gót betűs felirat a 15. századból. 

            

A lelkész házaspár végül szeretet-vendéglátásban részesített bennünket. Köszönöm nekik a lelkes együttműködést, segítséget! És kívánok erőt, hitet, kitartást a hosszú út előtt, mely szükséges ahhoz, hogy a piciny közösséget egyben tarthassák, hogy a magyar ember újból magyar lehessen a magyar népdalaival, népszokásaival, anyanyelvén beszélve.