Jelenlegi hely

Lant és Biblia

Tompa Mihály születésének bicentenáriumára emlékeztünk Rimaszombatban

/ Rákos Ágota /
rakos.agota képe
„Nincs-e elég sebed, oh népem, ami fáj, Hogy elszéledsz, mint a pásztor nélkűli nyáj ...? Itthon még nemzet vagy, bár gyászba öltözött: Koldus földönfutó más nemzetek között. … Ha hallanád szavam, tudom mit érzenél: Szivet cseréljen az, aki hazát cserél!” Tompa Mihály születésének kétszázadik évfordulóján került sor szobrának régi/új helyén való ünnepélyes felavatására.
Gyülekeznek a megemlékezők a szobor előttAz avatás pillanataA Tompa Mihály Református Gimnázium tanulói is tisztelegtek névadójuk előttTompa Mihály felavatott szobra

Tompa Mihály Rimaszombat szülötte, hanvai református lelkész, a népi költészet kiemelkedő alakja, kora irodalmárjainak jeles képviselőivel, Petőfi Sándorral és Arany Jánossal szoros barátságot ápolt. A költői triász az eljövendő koroknak is remélhetőleg együtt, egy téren hirdeti majd a haza, a nép, az összetartozás nemes eszméit. 

A költő-pap szobrát – melyet Holló Barnabás álmodott és formált meg – 1902. június 4-én leplezték le, majd 44 évig állt békés nyugalomban szemlélve az eljövendő korokat a vármegyeháza szomszédságában. A II. Világháborút követő szomorú időszak az ő emlékét is el szándékozott tiporni. 1946. november 16-án ledöntötték a szobrot talapzatáról. A műalkotás azonban nem semmisült meg; a múzeumban várta, azt a napot mely elindította hosszú útján; azon az úton minek végén visszatérhetett az őt megillető helyre - sajnos ez az út az irodalmi emlékezetben még nem érte el a végső stációt: Tompa Mihály személyének és munkásságának kellőképpen való megbecsülését.

A tér, mely nevét viseli, megújulásának utolsó mozzanataként szobrának újra felavatásával zárult. A megemlékezést Šimko József, Rimaszombat polgármestere nyitotta meg, majd Krucsainé Herter Anikó, Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárságának kulturális kapcsolatokért és fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára tartott beszédet, aki többek között felhívta a figyelmet Rimaszombat kulturális jelentőségére, valamint reményeit fejezte ki az Arany János szobor mihamarabbi avatására a Tompa téren. Rigó László, Rimaszombat alpolgármestere felelevenítette a hanvai lelkész-költő életének legfontosabb mozzanatait. Ft. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke áldó szavai a békére, az egymás iránti tiszteletre és megbecsülésre hívták fel a figyelmet. A szobornál tartott megemlékezés a koszorúk elhelyezésével zárult.

A koszorúzást követően Šimko József polgármester úr tartott fogadást a Tátra Szálló dísztermében, melynek fényét nem csupán a múlt korok patinás falai között zajlott jeles eseményei növeltek, hanem Máger Ágnes miskolci festőművész Tompa Mihály művei által ihletett festményeiből rendezett alkalmi kiállítás is.

Lant és Biblia - Tompa Mihály két olyan attribútuma, melyek nemes életét leginkább meghatározták, s ami az utókor számára egy olyan breviáriumot is jelent, amely a költő-pap előtt való tisztelgés jegyében született meg B. Kovács István összeállításában, Tompa Mihály Lant és Biblia címmel. A kötetet Ft. Erdélyi Géza, a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház nyugalmazott püspöke mutatta be, ezzel zárva a megemlékezést.

A tér már elhalkult, a tisztelet leróva. A lábad előtt heverő romolhatatlan koszorúk virágai emlékeztetnek a közösen átélt ünnep meghitt óráira, lényed, gondolataid, munkásságod nemességére, fontosságára.