Jelenlegi hely

"Ma elkezdődik bennünk a szeretet"

/ Kertész Csilla /
kertesz.csilla képe
2016. április 5-én a lévai Reviczky Házban Hodossy Gyulát, a Szlovákiai Magyar Írók Társaságának elnökét láttuk vendégül. A délután során az író Ma elkezdődik bennünk a szeretet című könyvének bemutatójára került sor.

A könyvet Újváry László, nyugalmazott tanár mutatta be, aki az író munkásságának ismertetése mellett több részletet is felolvasott a könyvből. Elmondta, hogy van egy szokása: mikor olvas azokat a gondolatokat, amelyek megérintik, mindig aláhúzza. Amikor Hodossy Gyula legújabb könyvét olvasta, akkor is így tett, de egy idő után nem volt erre szükség, mert akkor a könyv minden sorát és gondolatát alá kellett volna húznia, mert olyan mély és fontos gondolatokat közöl az író. Véleménye szerint „el kell olvasnia, át kell venni a gondolatait”.

Hodossy Gyula elmondta: ő csak egy dolgot akart csinálni, azt a tudást, amit megszerzett az évek tapasztalatai során, eljuttatni másokhoz is. A beszélgetés során megtudtuk, hogy a Katedra társaságnak is alapító tagja. Elmesélte, azért érdekli az oktatásügy, mert szerinte a mai oktatás erőteljesen tantárgy centrikus, és a nevelésre nagyobb hangsúlyt kellene fektetni, hogy felnövekvő mai gyerekeknek az identitástudata erősödjön. Hogy a mai gyerekek, akik kijönnek az iskolapadból, tudják önmagukat megfogalmazni, tudják megfogalmazni, hogy felvidéki magyarok.

Hodossy Gyula

"Ha azt akarjuk, hogy azok a kulturális értékek, amelyeket őseink hagyományoztak ránk fennmaradjanak, akkor a pedagógusainknak a feladata, hogy felneveljenek egy olyan generációt, akiknek szívügye a felvidéki magyar színház, magyar írók, költők, a magyar kultúra fennmaradása."

Az író-olvasó találkozón a közönség is bekapcsolódott a beszélgetésbe, eszmét cserélhetett egymással az író és az olvasó. A találkozót az est házigazdája, Újváry László zárta, aki a számára legszebb verset olvasta fel a könyvből.

"Mit ér a szép keret, ha az asztal üres, ha széken nem ül a szeretett kedves. Mit ér az abrosz és a szép virág, ha csak emlék a rátalálás. Ha csak emlék az izgalom, a homály, mely mögött szendén meghúzódik a remegés, a szenvedély, a vágy, az esély hite, az újrakezdés misztériuma. Mit ér a szép keret, ha nincs üzenete. Ha nem tesz boldoggá az emlékezet. Mit ér a hegy, ha csak rejt, de nem ölel, ha csak zaj van, és nem felel. Ha csak szó a száj, kiált, üvölt, dadog, de nem szeret, ha nem őszinte, ha nem simogat, ha nem lágy és finom.  Mit ér a szép keret e keretekkel teli világunkban, ha keret elnyom, de nem kiemel, ha nincs mélysége, csak felszíne, ha a láttatott világ csupán asztal, szék, abrosz. A szép keret: szerelem – tengerparti naplemente, csillagokkal teli meleg nyári éjszaka, a boldogság könnye. Csók, vállra hajtott fej, ujjbegyek találkozása, simogatás, gyerekszülés. A szép keret gyermekmosoly. A jövő, az értelem, a megtartó vágyakozás. Ha a széken ott ül a szeretett kedves."