Jelenlegi hely

Magyar Bohémia

/ Marton Sára /
marton.sara képe
Csehországban nagyon sok magyar szervezet, csoport van, amit annak köszönhetünk, hogy rengeteg a lelkes magyar, aki az országban él, tanul, dolgozik. Néha azonban összeomlik a rendszer, nem tudunk egymásról, egymás eseményeiről. Pont emiatt volt szuper ötlet egy olyan honlap, egy olyan magyar platform, ahol mindenről, ami Csehországban történik és magyar, információt szerezhetünk.

A Magyar Bohémia fő célja, hogy naprakészen tájékoztasson a csehországi magyarok által szervezett eseményekről, hogy a programok, lehetőségek egy felületen megtalálhatóak legyenek. Megtaláljuk a szervezetek bemutatkozását, elérhetőségeit, eseményeit. Ezenkívül felkerül minden olyan munkalehetőség, ami a Csehországban élő magyarokat érintheti. De van még autó indul, archívum, sajtó figyelő és digitális levéltár, mely arra szolgál, hogy hozzáférhetővé váljanak a már feldolgozásra kerülő csehországi magyarokkal kapcsolatos dokumentumok, sajtótermékek, cikkek. Emellett nemrégiben elindult a könyvcsere. Kölcsönözhetsz könyvet, vagy eladhatsz, de vehetsz vagy kölcsönkérhetsz is.

 

Erre épült az első Magyar Bohémia által szervezett akció is, a könyv- és zsibvásár. A helyszín  ismét a Budapest Étterem volt. Voltak, akik bőröndnyi könyvvel érkeztek, mások otthon készített szappannal, de voltak, akik nem szerettek volna megszabadulni egy könyvtől sem, csak gazdagodni pár új darabbal.

Mialatt cserélődtek a könyvek gazdái, és elkeltek a levendulával, citromfűvel vagy a sörrel ötvözött szappanok is, a gyerekeknek is volt mivel elütni az időt. Készült rengeteg különböző anyák-napi üdvözlőlap sok kedves üzenettel. Vágtunk szikével, ragasztottunk csipkét, masnit, színeztünk, nyomdáztuk és írtunk lúdtollal is.Közben pedig tanulhattunk Zsabka Attilától gyerekdalokat. Egészen régieket, amiket nem ismertem, aztán kevésbé régieket, amiket kívülről fújok, aztán modern gyerekdalokat, amikbe beletörött a nyelvem. :)

Szuper volt! Még sok ilyet!

 

A honlap ide kattintva megtekinthető.