Jelenlegi hely

Magyar Kultúra Hete Zsobokon

/ Ottucsák Melinda Anikó /
ottucsak.melinda képe
2016. január 18. és 2016. január 22. között rendeztük meg Zsobokon a Magyar Kultúra Hetét. Az általános iskolások bevonásával létrejött projekt nemcsak nekik szólt, hanem a falu minden lakosát megmozgatta.

A Magyar Kultúra Hetén kétféle foglalkozást tartottam részben közösen Gál-Jankó Katalinnal, a Zsoboki Általános Iskola magyar tanárával. A falu minden lakosának szóló filmesteket szerveztem a Bethesda Gyermekotthon Dísztermébe, ahol három estén keresztül a magyar filmgyártás, a magyar zene és a magyar történelem témában néztünk egy-egy ikonikus filmet. A lakosok közül elsősorban a fiatalok vettek részt a rendezvényen, akiknek nagyon tetszettek a filmek.

Az egész hetet átfogta a "Szülőföldem, Zsobok" projektmunka, melybe bevontunk mindenkit, akit tudtunk a faluból. Hétfőn reggel rendkívüli órán beszélgettünk a magyarságról, a magyar kultúráról és összeállítottuk a kérdéseket, mely alapján a diákok kis csoportokban elindultak a faluba, interjúkat felvenni. A kérdések középpontjában a hagyományok, a zsoboki élet és a magyarságtudat volt. A következő napokban intenzív munka folyt: a diákok felvételeket készítettek egy fiatal, egy dolgozó és egy idős zsoboki lakossal. A videózás közben igyekeztek figyelni a megfelelő körülményekre, a jó kép- és hangminőségre és az értékes válaszok begyűjtésére.

Eközben a 0-4. osztályban a tanítók irányításával kreatív rajzfoglalkozás volt, ahol számos gyönyörű kép született a Szülőföldem, Zsobok témában. E rajzokat felhasználtuk a videóhoz illusztrációképpen.

A Magyar Kultúra Napján összegeztük a tapasztalatokat és a csoportok levezetésképpen egy gyors magyarság tesztet töltöttek ki. A napot közös ebéddel zártuk, ahol a gyerek készítették el a desszertet, a mákos gubát. 

A projektnek itt azonban nem volt vége: következett a videók válogatása, a mondatok kivágása és a videó struktúrájának összeállítása. Nagyon jó volt látni, hogy a diákoknak számos jó ötletük volt és mertek kreatívak lenni.

A Szülőföldem, Zsobok című kisfilm ide kattintva látható. 

Büszke vagyok arra, hogy a diákok lelkesen, alapos munkát végezve és jó érzékkel állították össze az anyagot, hogy sikerült körüljárni és megörökíteni, hogy Zsobokon 2016 januárjában hogyan gondolkodnak a hagyományokról és a magyarságról.