Jelenlegi hely

A magyar zene és a macedón főváros találkozása - Liszt Ferenc utca Szkopjéban

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
Emléktábla hirdeti 2015. október 21-e, hogy Szkopje legkeletibb kerületében egy szokatlan nevű, de a macedóniai magyarság számára nagy büszkeséget jelentő utca található: az „ulica Franz Liszt.”
Liszt Ferenc élete és munkássága - angolulSutus József beszédeToni Trajkovski beszéde és az egybegyűltekSutus József és Somogyi Gyula

A 19. sz. egyik legjelentősebb zeneszerzője 1811. okt. 21-én látta meg a napvilágot a burgenlandi Doborján városában. A nevét viselő emléktáblát születésének évfordulóján avatta fel Gazi Baba kerület polgármestere, Toni Trajkovski, a macedóniai magyar nagykövet, Bence József és a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének elnöke, Sutus József. A díszvendég Farkas Bertalan volt.

A polgármester és a nagykövet úr beszédei után egy klarinétdarabot és a híres zongoravirtuóz  életéről szóló rövid ismertetőt is meghallgathattunk.

Zárásként az esemény szervezői megkoszorúzták az emléktáblát, illetve elültettek két fát, melyek a macedón-magyar barátság élő és fejlődő voltát hivatottak jelképezni.
Szerencsére valóban túlzás nélkül beszélhetünk erős kapcsolatról: ennek egyik jele az is, hogy a Liszt Ferenc utcától nem messze egy másik köz Kossuth Lajos nevét viseli.

Az ünnepségen az érdeklődő kerületbeli polgárok mellett a Teleház számos tagja is részt vett.