Jelenlegi hely

MeseEst

/ Tóth-Bóna Boglárka /
toth.bona.boglarka képe
Nagy sikernek örvendett a magyarlapádi közösségben megrendezett Fonó. Az idős hölgyek által több izgalmas témát is érintettünk, amelyek további kérdéseket vettek fel bennünk, de sajnos azon az alkalmon már nem volt lehetőségük bővebben kifejteni őket.
FonásMeseGuzsalyFigyelem

Ennek hatására felbátorodtunk, és megpróbáltunk a nagyenyedi ösztöndíjas társammal még egy Fonó estet szervezni. Ilyenkor már a lányok nem jártak a fonóba, így új témát kellett keresnünk. Hosszas beszélgetés, vélemény kikérés után született meg a MeseEst. Az esemény szintén a Magyarlapádi Szorványkollégium falai között került megrendezésre. Az alkalomra meghívtunk minden magyarlapádi diákot.

Szerencsére a mostani alkalomra nyolc idős hölgy is ráért, hogy továbbadják az évek alatt felhalmozott rengeteg tudást a fiatalabbaknak. A múltkori alkalmon nagy sikere volt a fonal készítésnek, így most is magukkal hozták a guzsalyast.

Nem hiába neveztük el MeseEstnek, minden idős hölgyet arra kértünk, hogy próbálják meg feleleveníteni, hogy emlékeznek-e valamilyen régi mesére amelyet még a nagyszülőktől, vagy szülőktől hallottak fiatal korukban. Amikor elmentünk hozzájuk, hogy meghívjuk őket váltig állították, hogy ők már nem emlékeznek ilyenekre, viszont ennek ellenére a nagy napon rengeteg vicces, tréfás, tanulságos mesét hallgathattunk meg tőlük.

Természetesen mindemellett a régi időkről is sokat meséltek. Meséltek a fonóról, a fonálkészítésről, tavaszi munkálatokról, mulatságokról, és az iskolai életükről. Számomra az est legszebb pillanata az volt, amikor közösen elevenítették fel a régen énekelt kedvenc helyi énekeiket. A gyerekekkel egy közös tánccal igyekeztünk megköszönni a rengeteg szép történetet.