Jelenlegi hely

Nemzeti ünnepi fogadás Szkopjéban - kiállítás, koncert, kisfilm

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
2015. október 22-én, a Liszt Ferenc utcai emléktábla felavatásának másnapján újra egy, a macedóniai magyarság számára fontos eseményt jegyezhettünk: a magyar nagykövetség Nemzeti ünnepi fogadást adott Szkopjéban.
A Holiday Inn nagyterme - még vendégek és ételek nélkülA Teleház néhány lelkes tagja - büszke tanárukkalA Teleház alkalmi zenekara koncertet ada magyar konyha remekei

A minden évben hagyományosan e napon megrendezett fogadáson az 1956. október 23-ai történésekre is emlékeznek a macedóniai szórványban élő magyarok.

A helyszín idén a belvárosi Holiday Inn Hotel konferenciaterme volt, ahol a macedón kormány több tagja is tiszteletét tette. A mezőgazdasági miniszter, a külföldi befektetésekért felelős miniszterek, valamint a miniszterelnök több gazdasági tanácsadója, a befektetési ügynökség ágazati vezetői, a gazdasági kamara alelnöke, a regionális kamarák vezetői, Trajko Veljanoszki házelnök és számos polgármester is megjelent.

Magyar részről az esemény díszvendége Farkas Bertalan űrhajós, miniszteri tanácsadó volt. 
 

A nagyköveti köszöntőt követően együtt, élő zenei kísérettel énekelhettük el a magyar himnuszt.

Fogadó közösségem, a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezete kiemelt szerepet kapott az idei Nemzeti ünnepi fogadáson. A himnusz eléneklése után ugyanis a közösség néhány fiatal zenészével rövid koncertet adtunk a megjelenteknek, Koncz Zsuzsa, Zorán, LGT, Kormorán és egyéb klasszikus magyar dalokat sorra véve.
 

A fogadáson az érdeklődők megtekinthették a Mi Világörökségünk című kiállítást, és Magyarországról készült imázsfilmet is. Ennek levetítésére mintegy 350 vendég előtt került sor. A Teleház dicséretesen sok emberrel járult hozzá ezen összlétszám eléréséhez.

A szervezők nemcsak a szellem, de a test táplálására is gondot fordítottak; a meghívottak kipróbálhatták a magyar konyha klasszikus fogásait, illetve a leghíresebb borokat vagy akár pálinkákat is alkalmuk volt megismerni.

A fogadást követően este 20:00 órai kezdettel egy belvárosi moziban macedón feliratozással levetítették a Szabadság, szerelem című filmet. A Teleház tagjai itt is szép számmal megjelentek, hogy együtt „éljék át” 1956 októberének történelmét.