Jelenlegi hely

Nyitnikék, avagy hagyományőrzés Prágában

/ Marton Sára /
marton.sara képe
A néptánc közösségbe tartozás. Egy hagyományőrző közösségnek a szerep pedig még fontosabbá válik, ha az a magyar határokon kívül van. Hiszen egy határon túli magyar közösség csak aktív odafigyeléssel tarthatja meg a kultúráját. Míg egy Magyarországon élő magyar, akkor is részesül belőle, ha nem akar, vagy ha nem koncentrál rá. Hiszen hallja a magyar beszédet az utcán, a villamoson, a rádióban. Mindenütt a kultúrája veszi körül. Egy kisebbség számára a saját néptánca, alkalmas eszköz ahhoz, hogy törődjön hagyományaival, hogy olyan közösségben töltse az időt, ahol érvényesülni tud az anyanyelvén. Ilyen a Nyitnikék is. A kulcsszó tehát a közösség. Mert egy jól működő közösségbe tartozni jó dolog, védelmező dolog, és büszkeségre ad okot.

 

A Nyitnikék tánccsoport Prágában élő magyar fiatalok néptánccsoportja, mely a még mindig működő Ady Endre Diákkör égisze alatt alakult meg 1975 telén. Az akkori tánckar vezetőjének, Kozsár Miklóst választották. A csoport a tánccsoport megalakulása mellett az élő népzene ápolására is figyelt. Zenekara, a Tekergők fokozatosan alakult.  A kezdeti felállás nem volt teljesen autentikus: hegedű, gitár, furulya, citera, köcsögduda alkotta. 1976 őszétől viszont erősödött a vonós szekció is.

A Nyitnikék 1981-ben kezdett el rövid időre szünetelni. A fő ok feltehetőleg sok táncos és zenész egyidejű távozása volt.  A szünet nem tartott túl sokáig, hiszen 1984 decemberében újraalakult a csoport. Sajnos az akkori törvény, miszerint csak azok tanulhatnak Csehországban, akik olyan szakot választanak, ami Szlovákiában nincs, jelentősen csökkentette az AED létszámát.  A váltás után még sokáig nem volt kellő mennyiségű diák, így a próbák újra szünetelni kényszerültek. A csoport több évig csak időszakosan működött, de 2003 tavaszán Bakó Katalin vezetésével újraéledt, és azóta töretlenül halad előre. A megalakulás után hamarosan elkezdődött az együttműködés a Cseh és Morvaországi Magyarok Szövetségével, ami azóta is folyamatos. Fontos, hogy a CSMMSZ biztosítani tudja a működéshez és fejlődéshez szükséges eszközöket, a tánccsoport pedig így több teret és motivációt kap.

A csoport elsődleges célja a magyar néptánc, a hagyományőrzés ápolása, megőrzése, a tánc elsajátítása, minél magasabb szintre való emelése, illetve a tanultak átadása a következő generációknak. Jelenleg két csoporttal működik, illetve egy új, kezdő felnőtt csoporttal, akik egy 8 alkalmas tánckurzus keretén belül ismerkedhetnek meg a tánccal. A próbákat jelenleg Jenes Aliz, Bohuniczky Annamária, Paál Sándor és Molnár Bálint vezeti. A gyermek csoport  és a felnőtt csoport próbáinak és a tánckurzusnak is a Nemzetiségek Háza ad helyet. A próbák heti rendszerességgel, keddi napokra esnek.

A gyermek próba 60 perces. Az oktatók, kik maguk is a felnőtt csoport aktív tagjai, arra törekednek, hogy a gyerekek megismerkedjenek a tánc/néptánc alapjaival. Fontos a ritmusérzék, a mozgáskoordináció fejlesztése. A magyar népzenével való ismerkedés. A magyar hagyományok megszerettetése. A népdalok, gyerekdalok tanulása közben a gyerekek anyanyelvüket gyakorolhatják. Cél, hogy a próbák magyar nyelven folyjanak, hiszen nincs sok lehetőség, hogy kizárólag magyar közegben töltsenek időt a gyerekek.

A felnőtt próba 120 perces. Célja, hogy a táncosok ismételjék az eddig megszerzett tudást, illetve, hogy fejlesszék azt. A próbák során az adott táncanyag gyakorlásán kívül előkerülnek az erőlétet, koordinációt, ritmusérzéket fejlesztő gyakorlatok. Fontos szerepe van az éneklésnek is, hiszen a magyar néptánc elengedhetetlen része a magyar népzene, a magyar népdal. Ennek a csoportnak két hónapja én is tagja lehetek, aminek nagyon örülök. Jó érzés köztük lenni és új dolgokat tanulni.

A tudást az idei tanévtől több különböző „fórumon” is szeretné átadni a Nyitnikék az érdeklődőknek. Ezért indult a már meglévő gyermekcsoporton kívül, a már említett néptánctanfolyam, azoknak a kezdő fiatal felnőtteknek, akik szeretnék jobban megismerni a magyar népzenét, néptáncot és szeretnék elsajátítani a tánc alapjait.

 

Nagyon megtisztelő érzés számomra, hogy a Nyitnikék lehetőséget adott, hogy a tánckurzus próbáit vezessem. Persze egyedül nem jutnék messzire, így a próbákat a felnőtt csoport egyik aktív táncosával, Molnár Bálinttal tartjuk. Mivel teljesen kezdőkről van szó, próbáljuk minél alaposabban megszervezni az órákat, hogy legyen benne erősítés, nyújtás, ritmusgyakorlat, testkoordináció fejlesztés és persze alap tánclépések megtanulása és azok gyakorlása a zenére. Persze az is fontos, hogy legyen a próbán sok nevetés és jó hangulat! Az első , decemberig tartó 8 alkalmas kurzus 2015. október 27-én  indult. A 8 alkalom során a jelentkezők a mezőségi táncok alapjait tanulhatják meg, majd januártól egy ehhez kapcsolódó tanfolyam keretein belül fejleszthetik az addig tanultakat, illetve belekóstolhatnak egy másik tájegység táncanyagába is.  Nagy örömünkre nagyon sok érdeklődő van, reméljük a lelkesedés megmarad és folytatják velünk a kurzust. Minden esetre mi nagyon lelkesek vagyunk!

A tánckurzuson kívül, elindult  a táncház és folkkocsma projekt is. A következő folkkocsma 2015. november 20-án lesz a prágai Budapest Étteremben, másnap pedig késő délutáni tánctanítás kicsiknek és nagyoknak, majd táncház, ameddig bírjuk. A táncház lehetőséget biztosít minden érdeklődőnek, hogy kipróbálja a táncot, ezáltal kikapcsolódjon, illetve a tagoknak, hogy szabadabb keretek között gyakorolhassák az órákon tanultakat. A táncház azoknak a tagoknak is remek lehetőség, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak rendszeresen próbára járni arra, hogy társaik között legyenek, táncoljanak, énekeljenek, illetve tanuljanak valami újat. Ezeken az alkalmakon más nemzetiségűek is bekapcsolódhatnak a tanulásba, ezáltal ők is megismerhetnek a kultúránkat.

Összegezve a néptánc csodás dolog. Ha még nem próbáltad, ne halogasd túl sokáig!