Jelenlegi hely

Ostraván járt a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend

/ Marton Sára /
marton.sara képe
A Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége ostravai alapszervezete 2015. október 10-én, nyolcadik alkalommal szervezte meg a „receptek a magyar konyhából” elnevezésű eseményt. A program fő célja a magyar ételek bemutatása és népszerűsítése. Persze a szervezőket és a klubtagokat nem csak a konyha népszerűsítése motiválja. Az esemény remek alkalom, hogy az ostravai magyarok a rendszeres keddi klubtalálkozón kívül még több időt töltsenek együtt. A főzést bárki figyelemmel kísérheti és előzetes bejelentkezéssel végig is kóstolhatja a menüt, így gyakori a nemzetközi jelenlét.

A közös főzés mostanra a magyar klubtagok számára megszokottá vált. Rutinosan tervezik a következő havi menüt, intézik a bevásárlást, majd készítik el és teszik 30-40 vagy akár 50 ember elé a több fogásos magyar ételeket. Az esemény fő szervezője Jenei János, fő szakácsa pedig Fiszli Edit. A program fő célja  a magyar ételek bemutatása és népszerűsítése. Persze a szervezőket és a klubtagokat nem csak a konyha népszerűsítése motiválja. Az esemény remek alkalom, hogy az ostravai magyarok a rendszeres keddi klubtalálkozón kívül még több időt töltsenek együtt. A főzést bárki figyelemmel kísérheti és előzetes bejelentkezéssel végig is kóstolhatja a menüt, így gyakori a nemzetközi jelenlét. Ennek köszönhetően ellátogatnak a programra azok a magyar fiatalok is, akik csak cseh környezetben nevelkedtek, így nem biztos, hogy olyan biztosan beszélik a magyar nyelvet. Remek alkalom arra, hogy ők is érvényesülni tudjanak, hiszen beszélhetnek csehül, angolul és persze, ami a legfontosabb, a magyar nyelvet is gyakorolhatják, ismerkednek a magyar kultúrával, meghallgatnak néhány magyar népdalt, gyakran a nagyszüleik előadásában. Mint minden alkalom, a mostani is szombati napra esett. A délutánra meghirdetett ebéd, komoly előkészületet igényel és örülök, hogy ezeknek az előkészületek már másodszorra részese lehettem. Az eddigi alkalmak során minden feladatot a szervezet tagjai láttak áll. A bevásárlástól, főzéstől, terítéstől elkezdve, a másnapi takarításig.

A nyolcadik alkalom különleges volt mindenki számára, hiszen egészen másképp zajlott a szokásostól. Az ostravai alapszervezet meghívására a Magyar Népi Ízőrző Lovagrend 3 szakácsa látogatott pár napra Ostravára, hogy hazai alapanyagokból, mesterien elkészített és emellett gusztusosan tálalt magyar ételeket mutasson be az ostravai közönségnek. Páran már a reggeli órákban összegyűltünk, hogy segítsünk a főzés előkészületeiben. Berendeztük a klubbot, hogy a legalkalmasabb legyen a főzéshez, díszítettünk, terítettünk. A szakácsok keze alatt pedig égett a munka. Szeleteltek, sütöttek, szaggattak, habot kevertek, zöldséget faragtak, rózsacukrot szórtak és még arra is volt energiájuk, hogy pár főzési trükköt átadjanak a kíváncsiskodóknak. Közben a vendégek folyamatosan érkeztek. Először a magyar klubtagok gyermekeikkel és unokáikkal, majd a fél 4-re meghirdetett ebédre megérkeztek a külföldi érdeklődők is. Volt közülük, aki Szlovákiából volt aki Angliából és még olyan érdeklődő is akadt, aki Iránból költözött Csehországba. Rákóczi Anna, a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetségének elnöke megnyitotta, majd magyarul és csehül is köszöntötte a Lovagrend tagjait és a meghívott vendégeket. Ezután Rácz Mihály, a Lovagrend elnöke a magyar konyháról beszélt és részletesen bemutatta a fogásokat és azok különlegességeit.

Az estének különleges hangulatot adott, hogy minden ételt az ostravai Csalogányok Asszonykórus szolgált fel és mindegyik fogás előtt egy magyar énekkel kívántak jó étvágyat.

A menü a következő volt:

Előétel
Libamájpástétom salátával

Meleg előétel
Szabolcsi töltött káposzta

Főétel 
Baconbe tekert, kecskesajttal töltött szűzérem cinkével

Desszert
Somlói galuska

Bátran kijelenthetem, hogy minden tökéletesen volt elkészítve és egytől-egyik büszkék lehettünk a magyar ízekre, a magyar konyhára. Az amúgy is jó hangulatot csak fokozta, hogy az este végén Rácz Mihály okleveles elismerésben részesítette Fiszli Editet a konyhában eddig elért teljesítményéért. Hamarosan pedig Jenei Jánossal karöltve lesznek a Népi Ízőrző Lovagrend tagjai, ezzel elismerve munkájukat.

A következő ostravai magyar konyha 2015. november 14-én délután lesz. Érdemes ellátogatni!