Jelenlegi hely

Roma művészet Macedóniában, magyar résztvevőkkel!

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
Április 5-én a Macedóniai Magyarok Teleház Szervezetének tagjaival a magyarországi roma festők kiállításának megnyitóján vettünk részt, két napra rá pedig a Nemzetközi Roma Nap alkalmából megrendezett gálaestet tekintettük meg a szkopjei Nemzeti Színházban.
Dr. Varga Miklós konzullal és a Teleház egy tagjával az április 5-ei kiállítás megnyitónA csütörtöki esemény: a teremben gálaest, a folyosón kiállítás!A bolgár előadókAz est utolsó előtti előadója, Snétberger Ferenc

A keddi esemény helyszíne a „Јавна Соба”, más néven Public Room elnevezésű közösségi intézmény volt, ahol 18 magyarországi roma festő összesen 28 festményét mutatták be, az 1969-2009 közötti, négy évtizedes időszakból.

A megnyitó beszédek után – melyek egyikét Dr. Bencze József nagykövet úr mondta – lehetőségünk nyílt a vegyes stílusban alkotott festmények megtekintésére, miközben a háttérben a macedón Bojana Fabel Trio élőzenéje szólt.

A Teleház számos tagja, köztük Sutus József, a jelenlegi, és Joteva Zsuzsanna, korábbi elnök is megjelent. A magyar nagykövetség részéről a nagykövet úron kívül Dr. Varga Miklós konzul, Somogyi Gyula első diplomata is tiszteletüket tették.

A kultúrintézmény még hetekig otthont ad a minőségi kiállításnak, mely idő alatt remélhetőleg sokan megismerkednek a magyar kultúra e szegmensével is.

Csütörtök este a „Народен Театар”, azaz a Nemzeti Színház főtermében gyűltünk össze újra, a Nemzetközi Roma Nap gálaestjén.
Az érdeklődés ezen a napon még nagyobbnak bizonyult, mint ötödikén: a Teleház mintegy húsz tagja foglalt helyet a bársonyszékeken!

A program változatos és minőségi volt: macedón, bolgár, szlovák, lengyel és – az est zárásaként – magyar előadók váltották egymást a színpadon.
Többféle stílusú és hangszerelésű élőzenét, táncokat, sőt, festménybemutatót is láthattunk, hallhattunk.
 

A szervezők – köztük a Macedóniai Magyar Nagykövetség – kitettek magukért, s úgy érzem, a tartalmas este után mindannyian elégedetten tértünk haza.