Jelenlegi hely

Szent Kereszt oltalmában - Száz éves a kárásztelki római katolikus templom

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
Kulturális és vallási rendezvénysorozatot szervezett a Szilágy megyei kárásztelki római katolikus egyházközség a Szent Kereszt felmagasztalása-templom felszentelésének századik évfordulóján, „Isten temploma szent, és ez a templom ti vagytok” (1Kor 3,17) mottóval.
100 éves a Kárásztelki Római Katolikus TemplomNagy Jácint atya köszöntő beszédeSzabó Ödön, Nagy Mihály Zoltán és ifj. Erdei János, a Szent Kereszt oltalmában című könyv bemutatójánHívek és érdeklődők a jubileumi könyvbemutatón

Temploma felszentelésnek századik évfordulóját ünnepelte idén a kárásztelki római katolikus közösség. A centenárium alkalmából 2017. május 13–21. között számos értékben és élményben gazdag program került megrendezésre. Kiállítás-megnyitók, koncertek, előadások és ünnepi szertartások mellett 2017. május 20. napján került bemutatásra a „Szent Kereszt oltalmában” című kötet, amely Kárásztelek, illetve annak római katolikus gyülekezetének és templomának történelmét hivatott bemutatni.

A könyv megalkotói ifj. Erdei János és Nagy Mihály Zoltán. A szerzők egy áttekinthető, informatív és kellemes olvasmány létrehozására törekedtek, mely történelmi jelentősége mellett az átlagember számára is könnyen befogadható, ezáltal büszkén forgatják azt mindennapjaikban. Tartalmilag két nagy részre tagolták: az első felében olyan eseményeket, személyeket ismerhetünk meg, melyek nagy hatással voltak Kárásztelek múltjára, a másodikban pedig az egyházközség kialakulásába, a vallási élet történetébe, és a templom építkezési folyamataiba nyerhetünk betekintést. A kötet bemutatóján a szerzők mellett Nagy Jácint plébános és Szabó Ödön parlamenti képviselő beszélt a könyv megszületésének történetéről. 

     

Ezen a kiemelkedő eseményen boldog érdeklődéssel vettek részt Kárásztelek lakói. Hiánypótló mivolta okán a „Szent kereszt oltalmában” című kötet különösen sokat jelent a falu közösségének, igazi kincsként tekintenek rá, hiszen tudják: ahhoz, hogy az embernek jövője lehessen és helyt tudjon állni a jelen megpróbáltatásaiban, ismernie kell a múltját. Ez a könyv segít továbbörökíteni a történelmet, erősíti a lokális kötődéseket, valamint fenntartja a nemzeti és vallási identitástudatot.