Jelenlegi hely

Szent László zarándoklati nap a Szent László évben

/ Garamvölgyi Anett /
garamvolgyi.anett képe
2017. május 14-én a Szilágysomlyói Római Katolikus Plébánia szervezésében buszos zarándoklat indult Nagyváradra, a Szent László emlékév egyik legmeghatározóbb eseményére: a Szent László király szenté avatásának 825. évfordulója alkalmából megtartott Egyházmegyei zarándoklati napra.
Szent László búcsúSzent László búcsúSzent László búcsúSzent László búcsú

Jubileumi évben ünnepeljük az idén Szent László királyt. 940 évvel ezelőtt, 1077-ben lépett trónra, 825 évvel ezelőtt, 1192-ben avatták szentté. Itt, Nagyváradon különös tisztelet övezi őt, hiszen ő volt az egyházmegye megalapítója, itt, a várban volt sírhelye, mely az egész középkori Magyarország egyik legfontosabb szentélye volt. Tisztelték személyében a stabilizátort, Szent István művének kiteljesítőjét. Tisztelték benne már igen korán a csodatevőt. És tisztelték benne egyre inkább az évszázadok során a lovagkirályt, a legendák hősét, akinek alakjában sok régi emléket és ősi vonást ismert fel a magyar nép emlékezete. Ha ma felidézzük a lovagkirály személyét, számunkra is értékes üzenetet hordoz.  - mondta Erdő Péter bíboros szentbeszédében.


Józsa Nándor Lóránd és Kuglis Gábor Levente atya szervezésének köszönhetően 2017. május 14. napján egy 55 személyes busszal indultunk útnak Szilágysomlyóról, hogy részesei lehessünk a Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye zarándoklati napjának.  Már a buszút során az ünnepre hangoltuk lelkünket, odaérkezésünkkor pedig csatlakoztunk ahhoz a több ezer emberhez, akiket mind a hit és a történelem ereje kötött össze. Közel 450 év távollét után reggel 9 órakor érkezett meg székesegyházunkba a Győrben őrzött Szent László ereklye. A zarándokok egészen 11 óráig, az ünnepi Szentmise kezdetéig róhatták le tiszteletüket előtte. A szertartáson Erdő Péter bíboros celebrált hazai és külföldi egyházi elöljárók kíséretében, majd 13 órakor kezdetét vette a körmenet. A váradi Hermát és a győri ereklyét kórusok és fúvósok kíséretében az első székesegyház helyére, a Vártemplomba vittük, ahol hálaadásul Te Deumot énekeltünk. Ezt követően egy Szent László életét bemutató kiállítás megnyitójára került sor, majd megtekinthettük az első székesegyház maradványait, a Várat és kiállításait, illetve tovább élvezhettük a fúvószenekar szabadtéri műsorát.

A nagyváradi zarándoklati napon még soha nem volt ennyi ember, ám úgy érzem, ez a nap kivétel nélkül életre szóló élmény volt mindenki számára. Szent László királyunkra emlékezve mi magunk is egytől egyig a történelem részévé váltunk, legyünk büszkék erre.