Jelenlegi hely

A Teleház virágzik, fejlődik, gyarapodik

/ Petrilla Gara Attila /
petrilla.gara.attila képe
A Macedóniai Magyarok Teleház szervezete látványosan, hétről-hétre fejlődik. Igaz ez a tagok nyelvi tudására és a közösségen belüli kapcsolatokra egyaránt. A taglétszám folyamatosan emelkedik, a közös programok pedig mind sűrűbben követik egymást. Büszkén mondhatjuk, hogy a Teleház egy élő – és egyre élőbb – szervezet.

Érkezésemkor, augusztus közepén a közösség zárt facebook csoportja összesen tizenhárom tagot számlált: jelen pillanatban majdnem háromszor ennyien, összesen harminchatan vagyunk. (Megjegyzendő, hogy ebben a csoportban a Teleház idősebb, csak magyarul beszélő alapítótagjai - mintegy tizenöten - nincsenek benne, mivel itt az elsődleges funkció a nyelvi órák jegyzeteinek megosztása, időpontegyeztetés, stb.)

A „Kezdő” csoporttal újabban nem heti kétszer, hanem háromszor másfél órát tanulunk, s a tanulók képesek magukat a hétköznapibb szituációkban tökéletesen megértetni, azon túl, hogy önmaguk teljes körű bemutatása (név, kor, család, foglalkozás, hobby) már senkinek sem okoz gondot.

A „Haladó I.” csoport egyre közelebb kerül ahhoz a szinthez, mely az állampolgársági vizsga sikeres letételéhez szükséges, a „Haladó II.” csoporttal pedig az esetek többségében magyar nyelvű szövegértéses feladatokat végzünk; Örkény István rövidebb és egyszerűbb szerkezetű „egyperceseit” elemezzük és beszéljük meg óráról órára.

A szkopjei magyar lektor, Czinege-Panzova Annamária által macedón nyelven tanított kisebb csoport szintén szorgalmasan gyarapítja tudását.

Közben, még november utolsó hetében is új, magyar gyökerekkel rendelkező szkopjeiek tűntek fel, azzal a szándékkal, hogy csatlakoznak a kezdőkhöz. Ha ez valóban sikerül – melynek érdekében intenzív felzárkóztató kurzusokat tartunk –, úgy ez a szekció összesen mintegy tizennyolc-húsz aktív tagot számlál majd.

A Haladó I. csoport hat-, a Haladó II. négy-, illetve a macedón nyelven tanuló csoport háromfős létszámával együtt ez már egy jelentős társaság, akik a Teleház, s így a szkopjei magyarság jövőjét jelenthetik itt a további évtizedekben.