Jelenlegi hely

Tisztelet a hősöknek

/ Bokor Csongor /
bokor.csongor képe
Sokan nem tudják, hogy Fogarason van egy első világháborús katonai temető, ahol 127 Monarchiáért harcoló hős katona pihen. Ez a hely a hősök temetője, ahogyan a fogarasi magyar közösség nevezi. Az a közösség, amely nem hagyta feledésbe merülni a hősök emlékét és a temető létezését.
Hősök temetője, FogarasSzabó Gábor rmdsz elnök, Gál István-Attila katolikus plébános, Szász Tibor református lelkészEmlékezők

Nyolc nemzet fiai nyugszanak a sírokban, többségük magyar.

A múlt rendszer hosszú és nehéz évtizedei alatt a temető szinte eltűnt a föld színéről. Benőtte a gaz, összetörtek a sírkövek, és szinte kitörlődött az emberek emlékezetéből.

A kétezres évek elején a katolikus egyház irattárából véletlenül előkerült a temető alaprajza, rajta az összes névvel és a katonák származási helyével. Ez alapján lehetőség nyílt a restaurálásra. Pár nemzetéért és a fogarasi magyar közösségért elkötelezett ember magánakciója útján sikerült rendbe rakni, újjáépíteni a temetőt. Név szerint kiemelem Szabó Gábort, az RMDSZ fogarasi szervezetének elnökét és Szabó Istvánt, a katolikus egyház akkori főgondnokát. Az ő kezdeményezésükhöz sok helybéli magyar ember társult. A munkálatokat finanszírozásába még Magyarország akkori kormánya is besegített.

10 évvel ezelőtt, 2005 November 5-én került sor a temető újraszentelésére. Azóta a fogarasiak minden év november 1-jén ünnepi megemlékezést tartanak, de csak a magyarok, holott több román katona is nyugszik a sírok között. Ez év november 1-jén, vasárnap, közel 40-en gyűltünk össze, hogy lerójuk tiszteletünket történelmünk egy meghatározó korszakának hősi halottai előtt, akik otthonuktól távol, de nemzettársaikhoz közel estek el Fogarasföldön.