Jelenlegi hely

Tudod, hogy nincs bocsánat! – Hobo est Máramarosszigeten

/ Lovász Dénes /
lovasz.denes képe
Október elsején Földes László – Hobo – egy erdélyi turné keretében Máramarosszigetre látogatott, ahol a Kossuth-díjas előadóművész önálló József Attila estjével varázsolta el a szigeti közönséget.

A háromrészes erdélyi turné során a máramarosszigeti előadás volt sorozatban a tizenkettedik. Korábban volt egy kilenc napos út, majd a mostani háromnapos és később lesz még egy ötnapos, ezután kisebb szünetet követően, tavasszal folytatódik a sorozat amikor a művész úr tovább járja majd a szórványt.

Hobo először járt Máramarosszigeten, és bár tüdőgyulladással és 39 és fél fokos lázzal küzdött, nem hagyta ki a szigeti előadást. Péter Pál, máramarosszigeti születésű Kolozsváron élő vállalkozó a művész nagyon jó barátja, és egyszer megemlítette neki, hogy Máramarosszigeten van egy börtönmúzeum, amely a kommunizmus áldozatainak állít emléket. A Nemzeti Színház novemberben mutatja be Hobo új darabját, amely a Gulagról szól, és Hobo nem csupán mint író, de szereplőként is részt vesz majd a darabban.

Ez a harmadik József Attila est 2005-ben készült, és azóta több mint 400 előadást élt meg. Míg a korábbiakban olyan versek szerepeltek, amelyek az előadót fejezik ki, addig ez a mostani inkább a költőnek lett szentelve.

Az előadással kapcsolatban kiemelte, hogy a közönség mennyire jól ráérzett a darab mondanivalójára, ami azért is nagy szó, mert ebben az előadásban minden mindennel összefügg. A költő annyira sok információt akar közölni, ráadásul különböző érzelmi vonalak mentén, hogy szinte lehetetlenség az egész darabot megjegyezni.

Arra a kérdésre, hogy miért a József Attila estet hozta el, így válaszolt:

„Vannak alap dolgok az életemben. A blues zene, a Rolling Stones zenekar, Jaroslav Hasek Svejk című könyve vagy Frederico Fellini Amarco című filmje és a magyar költészet. Nincs kedvenc költőm. József Attila az egyik kedvelt költőm, mert ahogy a Nagyon fáj című versben a „De énnekem pénzt hoz fájdalmas énekem s hozzám szegődik a gyalázat” sorát olvastam, úgy éreztem, hogy a kommunizmusban ez nekem szól, ez én vagyok, csak ezt én nem tudnám ilyen szépen leírni."

Hobo elmondta, hogy sok helyre elmegy, ahova meghívják; tartott már börtönben is előadást. A jövővel kapcsolatban kiemelte, hogy 38 év után kicsit visszavonult a zenekartól, inkább előadóesteket vállal. József Attila esten kívül még Pilinszky, Csokonai és Ady előadások is szerepelnek a repertoárjában.

„71 éves vagyok, és meg kell írnom egy pár dolgot, mert amit én nem írok meg, azt helyettem már nem írja meg senki.”